- Kosttilskudd kan være skadelig

Fullstendig poengløst å ta kosttilskudd om du spiser sunt, mener anerkjent medisinsk rådgiver.

- Mange mennesker tror de kan redusere risikoen for å utvikle kreft ved å ta vitamintilskudd, men lite støtter dette, sier professor Martin Wiseman. Foto: Colourbox
- Mange mennesker tror de kan redusere risikoen for å utvikle kreft ved å ta vitamintilskudd, men lite støtter dette, sier professor Martin Wiseman. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Professor Martin Wiseman er medisinsk og vitenskapelig rådgiver for verdens kreftforskningsfond (WCRF).

Han går nå ut og advarer folk mot overdrevent vitamininntak: Det kan gjøre mer skade enn godt, mener han.

Han er for øvrig ikke alene om å mene at vitamintilskudd er bortkastede penger.

- Kan være skadelig

Vitamintilskudd i små doser kan følge Wiseman være en verdifull sikkerhetsforanstaltning, men store doser kan det være direkte skadelig. For eksempel kan betakatoten øke risikoen for lungekreft hos røykere.

Vitaminguide fra A til Å

- Mange mennesker tror de kan redusere risikoen for å utvikle kreft ved å ta vitamintilskudd, men lite støtter dette, sier Wiseman ifølge den britiske storavisen Telegraph.

- Selv om visse kostholdsmønstre gir folk mye av næringsstoffer som kan beskytte mot kreft, betyr det ikke at den samme effekten oppnås ved å ta dette næringsstoffet i tablettform, forklarer professoren.

- Faktisk er det slik at store doser av enkelte næringsstoffer kan gi uforutsigbare og helseskadelige følger.

- Uforutsigbar effekt

Wiseman forklarer at selv om noen studier at vitamintilskudd i store doser har vist å gi en reduksjon i kreftrisikoen, så har andre studier vist det motsatte. Uansett vil disse kosttilskuddene bare ha blitt testet på et utvalg mennesker.

- Det betyr at vi rett og slett ikke vet nok om effekten for befolkningen generelt til å sikkert kunne forutsi risikoer og fordeler ved å ta kosttilskuddene. Noen mennesker kan skade helsen sin mer enn å hjelpe den.

- Spis sunt

Wiseman peker på at noen studier også viser at store doser av enkelte kosttilskudd kan øke risikoen for enkelte krefttyper. Han sier videre at multivitaminer aldri vil inneholde alle de gode næringsstoffene som finnes i mat, som for eksempel fiber.

Spis deg heller frisk

- Det beste rådet er å ha et sunt plantebasert kosthold, med mye frukt og grønnsaker. For majoriteten av befolkningen er kosttilskudd fullstendig poengløst dersom de spiser sunt, mener professoren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer