Kosttilskudd kan være livsfarlig

En av fire testede produkter inneholder ulovlige legemidler og helsefarlige stoffer, viser norsk undersøkelse.

Enkelte av kosttilskuddene kan i verste fall sette folks liv og helse i fare, advarer eksperter. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Enkelte av kosttilskuddene kan i verste fall sette folks liv og helse i fare, advarer eksperter. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Kosttilskuddene markedsføres som naturlige og ufarlige alternativer til legemidler og kan i verste fall sette folks liv og helse i fare.»


Det er et pilotprosjekt utført av Folkehelseinstituttet, Statens legemiddelverk og Mattilsynet som viser de oppsiktsvekkende resultatene.

- Kan være livsfarlig

Undersøkelsen avdekket ulovlige legemidler og helsefarlige stoffer i 21 av 82 kosttilskuddsprodukter, skriver Matportalen.no. Produktene som ble undersøkt, var markedsført som potensfremmende, oppkvikkende/energidrivende og slankende, og lovet stor virkning.

Avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk er ikke overrasket over resultatet. Det finnes mange slike produkter på markedet, og de er pratisk talt umulig å stoppe hvis produsenter ikke følger regelverket, sier han.

- Det kan være livsfarlig for pasienter med alvorlige sykdommer å ta enkelte av disse kosttilskuddene, sier han til DinSide Helse.

Les også: Populært naturlegemiddel kan gi slag

En ulovlig tilsetning av legemidler ble funnet i tre av de potensfremmende produktene. I ett av produktene var mengden over tre ganger høyere enn anbefalt av Legemiddelverket.

Hele 17 av de testede produktene inneholdt store mengder koffein, som er klassifisert som et legemiddel i Norge. En anbefalt døgndose av disse produktene inneholdt mer koffein enn det som er anbefalt.

Enkelte av kosttilskuddene kan i verste fall sette folks liv og helse i fare, advarer eksperter. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Enkelte av kosttilskuddene kan i verste fall sette folks liv og helse i fare, advarer eksperter. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


- Svært alvorlig

- Det er svært alvorlig at noen produsenter tilsetter legemidler i kosttilskudd for å oppnå sterkere virkning. Forbrukerne har ingen mulighet til å vite hva produktene egentlig inneholder når stoffene ikke oppgis i merkingen, sier Anne Kristi Sommer, rådgiver i seksjon omsetning til forbruker ved Mattilsynets hovedkontor.

Les også: Piller på nett er russisk rulett

Kosttilskuddene markedsføres som naturlige og ufarlige alternativer til legemidler, og kan i verste fall sette folks liv og helse i fare, advarer hun.

- Det er synd at noen ødelegger for andre, siden det er mange seriøse aktører på markedet, sier Sommer til DinSide Helse.

- Folk bør være skeptiske til kosttilskudd som lover sterke virkninger. Dette gjelder spesielt slanke- og potensprodukter. En tommelfingerregel er at ingen naturmidler har sterke virkninger, sier Madsen.

Omsetningsforbud

Andre midler som ble påvist i undersøkelsen, var synefrin, et legemiddel med stimulerende effekt, og det sentralstimulerende middelet efedrin.

Analysene ble gjennomført i fjor, og Mattilsynet har umiddelbart satt i verk et omsetningsforbud for de ulovlige produktene, mens den ulovlige ingrediensen i enkelte produkter har blitt fjernet.

Les også: Vitamintilskudd kan gi tidligere død