Enkelte av kosttilskuddene kan i verste fall sette folks liv og helse i fare, advarer eksperter. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Enkelte av kosttilskuddene kan i verste fall sette folks liv og helse i fare, advarer eksperter. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer

Kosttilskudd kan være livsfarlig

En av fire testede produkter inneholder ulovlige legemidler og helsefarlige stoffer, viser norsk undersøkelse.

Publisert
Sist oppdatert
Kosttilskuddene markedsføres som naturlige og ufarlige alternativer til legemidler og kan i verste fall sette folks liv og helse i fare.


Det er et pilotprosjekt utført av Folkehelseinstituttet, Statens legemiddelverk og Mattilsynet som viser de oppsiktsvekkende resultatene.

- Kan være livsfarlig

Undersøkelsen avdekket ulovlige legemidler og helsefarlige stoffer i 21 av 82 kosttilskuddsprodukter, skriver Matportalen.no. Produktene som ble undersøkt, var markedsført som potensfremmende, oppkvikkende/energidrivende og slankende, og lovet stor virkning.

Avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk er ikke overrasket over resultatet. Det finnes mange slike produkter på markedet, og de er pratisk talt umulig å stoppe hvis produsenter ikke følger regelverket, sier han.

- Det kan være livsfarlig for pasienter med alvorlige sykdommer å ta enkelte av disse kosttilskuddene, sier han til DinSide Helse.

Les også: Populært naturlegemiddel kan gi slag

En ulovlig tilsetning av legemidler ble funnet i tre av de potensfremmende produktene. I ett av produktene var mengden over tre ganger høyere enn anbefalt av Legemiddelverket.

Hele 17 av de testede produktene inneholdt store mengder koffein, som er klassifisert som et legemiddel i Norge. En anbefalt døgndose av disse produktene inneholdt mer koffein enn det som er anbefalt.

Enkelte av kosttilskuddene kan i verste fall sette folks liv og helse i fare, advarer eksperter. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Enkelte av kosttilskuddene kan i verste fall sette folks liv og helse i fare, advarer eksperter. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


- Svært alvorlig

- Det er svært alvorlig at noen produsenter tilsetter legemidler i kosttilskudd for å oppnå sterkere virkning. Forbrukerne har ingen mulighet til å vite hva produktene egentlig inneholder når stoffene ikke oppgis i merkingen, sier Anne Kristi Sommer, rådgiver i seksjon omsetning til forbruker ved Mattilsynets hovedkontor.

Les også: Piller på nett er russisk rulett

Kosttilskuddene markedsføres som naturlige og ufarlige alternativer til legemidler, og kan i verste fall sette folks liv og helse i fare, advarer hun.

- Det er synd at noen ødelegger for andre, siden det er mange seriøse aktører på markedet, sier Sommer til DinSide Helse.

- Folk bør være skeptiske til kosttilskudd som lover sterke virkninger. Dette gjelder spesielt slanke- og potensprodukter. En tommelfingerregel er at ingen naturmidler har sterke virkninger, sier Madsen.

Omsetningsforbud

Andre midler som ble påvist i undersøkelsen, var synefrin, et legemiddel med stimulerende effekt, og det sentralstimulerende middelet efedrin.

Analysene ble gjennomført i fjor, og Mattilsynet har umiddelbart satt i verk et omsetningsforbud for de ulovlige produktene, mens den ulovlige ingrediensen i enkelte produkter har blitt fjernet.

Les også: Vitamintilskudd kan gi tidligere død

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer