Kosttilskudd for Pus og Fido

Kjæledyr-industrien når stadig nye høyder. Den siste trenden er kosttilskudd for våre firbente venner.

I fjor spanderte vi 2,3 milliarder kroner på våre kjæledyr, en økning på 70 millioner fra året før. Mye av pengene går til fôr.

Men nå satser norske produsenter på at nye kosttilskudd og vitaminer kan gi kjæledyrene våre enda bedre helse.

- Våre undersøkelser viser at svært mange dyreeiere ønsker helse-og kosttilskudd som kan styrke hunder og katter som har kroniske lidelser eller skal prestere for spesielle formål, sier veterinær Thorbjørn Jaran Knive.

Urter mot astma
I samarbeid med kostholdsprodusenten Validus har Knive utviklet produkter som skal hjelpe kjæledyr som har fått flåttbitt, stive ledd eller pustebesvær.

- Mange hunder har problemer med luftveiene. Allergier, luftveisinfeksjoner og anatomiske forhold kan gi symptomer på pustebesvær. Utvalgte urter gir en slimløsende effekt som gjør at luftveiene åpner seg og hunden får en mindre anstrengt respirasjon, sier han

Bransje i vekst
Kjæledyrindustrien har gode dager i de fleste rike land, og utvikler stadig nye produkter. Spesialtilpasset dyremat til godt over 50 kroner kiloet, designerklær og tilbehør som Gucci-halsbånd til 3000 kroner, luksusdyrehus, limousintjeneste for kjæledyr og egne trenings- og skjønnhetsprodukter. Blant dyrehelsetjenester finnes også akupunktur og andre former for alternativ medisin.

- Utviklingen viser at folk blir stadig rausere til å betale litt ekstra for at dyret skal ha en god helse. Et velstelt dyr vitner om en familie med overskudd, velferd og harmoni. Det gir rett og slett bedre status, mener Knive.

Han mener vi bare har sett begynnelsen på en voldsom vekst i helsekostmarkedet for de firbeinte.

- Det er ikke alle hunder og katter som trenger en ekstra vitaminsprøyting, men det kan være gunstig ved spesielle behov. Dersom kjæledyret ditt blir stiv i leddene kan et tilskudd som gjør brusken tykkere være redningen, sier han.

Fôr til dyrene
Til sammen er det nesten halvannen million kjæledyr her i landet. 1,1 millioner hunder og katter og 350 000 andre typer kjæledyr som gnagere og fugler, viser ferske tall fra analyseselskapet Euromonitor.

- Grunnen til at vi bruker mer penger på kjæledyrene, er at mange hunde- og katteeiere er blitt klar over at det ikke er bra å fôre dyr med matrester og brødmat, sier daglig leder Morten Baastad i Premium Pet Products (PPP).

Euromonitor anslår at det fremdeles er et betydelig potensial for vekst i det norske kjæledyrmarkedet.

 

Mozon. 01.11.2005