Kosthold kan forebygge prostataplager

Menn som må tisse ofte og kanskje må opp å late vannet flere ganger i løpet av natten har prostataproblemer. Kosthold rikt på grønnsaker og soyaprotein kan forebygge prostataplager.

Kosthold kan forebygge prostataplager

Menn som må tisse ofte og kanskje må opp å late vannet flere ganger i løpet av natten har prostataproblemer. Kosthold rikt på grønnsaker og soyaprotein kan forebygge prostataplager.

Av dr Bernt Rognlien

Stadig trang til å late vannet, følelsen av at blæren ikke er tømt etter at du har tisset, vansker med å komme i gang med tissingen, dårlig kraft på strålen og du kan være plaget med etterdrypp, alt sammen skyldes en forstørret prostata.

Behandling

Det finnes mange måter å behandle en godartet prostataforstørrelse på, blant annet med medisiner, mikrobølger og operasjon. Det er mye du selv kan gjøre for å best mulig ta vare på prostataen din. Forekomsten av prostatakreft er 7 ganger så stor i Norge som i Japan, den store forskjellen skylles blant annet flere livsstilsfaktorer som disponerer for utvikling av prostatakreft.
Kostholdsfaktorer som disponerer for prostatakreft er kolesterol rik mat og mye animalsk fett.

Kosthold rikt på grønnsaker og soyaprotein kan forebygge prostataplager.

Regelmessig mosjon er positivt for prostata, det er også et daglig stort inntak av vann (gjerne 1 - 2 liter rent vann daglig). Prostata er veldig ømfintlig for avkjøling, fryser du på bena forverres plagene med vannlating. Unngå å fryse på bena og på baken. Stress gir også hyppigere vannlating og mere plager.

Vitaminer

Daglig tilskudd av vitamin-E (minst 400mg), sink(30mg), Omega-3-tran (10 ml) og andre antioksidanter kan forebygge prostataplager.

Urter

Dvergpalme (Sabal serrulata) inneholder stoffer som kan redusere plagene ved en godartet prostataforstørrelse hos eldre menn og ved irritasjon av prostata hos yngre menn.

Gresskarfrø (Cucurbita pepo) inneholder også stoffer med lignende effekt. Spis 2 ss gresskarfrø 2 ganger daglig i minst 3 måneder. Gresskarfrø fås i helsekostbutikker. Det er også laget ulike preparater av dvergpalme og gresskarfrø som har dokumentert positiv effekt ved godartet prostataforstørrelse hos menn, disse preparatene gir vanligvis en gradvis effekt som kommer i løpet av de første 3 måneden.

Te av nesle (Urtica dioica) og kjerringrokk (Equisetum arvense) har også en gunstig virkning på godartede prostata- problemer.

Alternative behandlingsformer

Akupunktur har effekt ved både prostata plager hos yngre og ved godartet prostataforstørrelse hos eldre. Ofte gir akupunktur en god symptomdempende effekt.

Årsak

Prostata (blærehalskjertelen) ligger like under urinblæren hos menn og urinrøret går tvers gjennom den. Prostata vokser hele livet, blir den for stor presser den på urinrøret og forårsaker problemer med vannlating. De fleste menn over 60 år har en forstørret prostata av lett eller mer uttalt grad, som er godartet. Men forstørret prostata kan også skyldes prostatakreft, som er den vanligste kreftformen hos menn. Det er sjelden å få prostatakreft før 50 års - alderen.

Plagene ved prostatakreft er ofte de samme som ved en godartet forstørrelse av prostata, men prostatakreften trenger ikke gi noen symptomer. Prostataproblemer hos eldre menn skyldes med andre ord en godartet prostataforstørrelse. Hos yngre menn er den vanligste årsaken til prostataplager en infeksjon eller stress. Ved infeksjon er det oftere svie ved vannlating, hyppig vannlating og smerter som stråler ut i ryggen.

Når oppsøke lege

Ved blod i urinen eller i sæden, eller ved økende problemer med vannlating, bør du få prostata undersøkt hos lege. Legen kjenner på prostata fra endetarmsåpningen og kan vurdere om den er for stor eller har knuter som gir mistanke om kreft. Legen kan ta blodprøver, eller sende deg videre til ultralyd, cystoskopi, eller få tatt en vevsprøve av kjertelen.

Disse undersøkelsene kan avklare hvor stor prostata er, om du bør opereres for en godartet prostataforstørrelse eller om det er kreft. Har du forstørret godartet prostata bør du gå regelmessig til kontroll, hvor ofte avtaler du med legen. Alle menn bør kontrollere prostata hos lege ved 50 års alder og samtidig ta en blodprøve (PSA) som kan avsløre prostatakreft på et tidlig stadium.

Prostatakreft er oftest en kreftform som vokser langsomt, de fleste dør med den og ikke av den. Men prostatakreft kan også være ondartet og hurtigvoksende, og en godartet kan utvikle seg til en mere ondartet kreft. Prostatakreft skal regelmessig kontrolleres hos lege eller på sykehus. Det finnes behandling med hormoner som reduserer kreftens vekst. Operasjon og strålebehandling er også mulig.

mozon.no 12.12.01