Ferske tall viser at det økonomiske tapet som følge av kortsvindel er på vei ned. Foto: KRISTINA PICARD
Ferske tall viser at det økonomiske tapet som følge av kortsvindel er på vei ned. Foto: KRISTINA PICARD Vis mer

Kortsvindel for 200 millioner kroner i fjor

En nedgang på rundt 7 prosent fra året før, ifølge tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Publisert
Sist oppdatert

Selv om vi stadig vekk hører skrekkhistorier om minibanker som er skimmet og betalingsterminaler som er tuklet med, ser det ikke ut som om kortsvindel er et økende problem.

Ferske tall fra finansnæringen viser at nordmenn ble kortsvindlet for 200 millioner kroner i fjor, noe som er en nedgang på 15 millioner kroner sammenliknet med året før.

– Økt bruk av chip, regionsperrer, mobil-varsling samt effektivt politiarbeid, er trolig noen av årsakene, sier Stine Neverdal, senior kommunikasjonsrådgiver i FNO.

Regionsperre gjør det vanskeligere for svindlerne

Kanskje et av de viktigste tiltakene mot kortsvindel de siste årene har vært innføringen av regionsperre på bankkort.

I løpet av 2010 var det flere og flere banker som innførte en slik sperre på kortene sine. Regionsperre innebærer at kortinnehaveren selv bestemmer hvilke regioner i verden kortet kan brukes.

Det er ikke uvanlig at svindlere kopierer detaljene på bankkortet, for eksempel gjennom svindelutstyr i minibankene. Ofte blir disse detaljene sendt raskt til utlandet og i løpet av få minutter kan det kopierte kortet bli brukt på andre siden av jorden.

Dersom du har sperret kortet ditt for bruk i andre steder i verden, vil svindlerne ikke kunne bruke det kopierte koret til å få tilgang til dine konti.

Men det finnes unntak: Audun trodde kortet hans var sperret, men han fikk fortsatt bruke det. Se hvorfor.

Chip eller magnetstripe?

Et annet viktig grep i kampen mot kortsvindel har utvilsomt vært innføringen av chip på bankkort.

Magnetstripen gjorde det svært enkelt for svindlere å kopiere informasjon på bankkortet til uvitende bankkunder. Innføring av chipen har gjort jobben betydelig vanskeligere.

Dersom du får valget mellom å dra eller sette inn kortet, bør du alltid sette inn kortet. Dersom du drar magnetstripen, vil du antagelig få beskjed om at du kan sette inn kortet, men da kan det allerede være for sent. Så vend deg til å sette inn chipen først som sist.

Derfor bør du bruke chipen

Hvordan vet du at du har blitt svindlet?

Selv om bankene har fått gode varslingsrutiner når et kort har blitt misbrukt, må du gjøre en liten jobb selv.

Først og fremst bør du skjule pin-koden når du taster den inn i en bankterminal i butikk eller en minibank. Koden er personlig, derfor er det bare du som skal kjenne den. Om noen for eksempel på telefon spør deg om å oppgi koden, er det bare å legge på.

I tillegg bør du alltid sjekke kontoutskriften din med jevne mellomrom. Ser du noe som ikke henger på greip, skal du kontakte banken din med en gang.

Dersom du har blitt utsatt for svindel, og har passet godt på kortkoden din, er det banken som skal dekke tapet.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer