Foreløpig er du ekstra beskyttet om du handler med kredittkort. Foto: Per Ervland
Foreløpig er du ekstra beskyttet om du handler med kredittkort. Foto: Per Ervland Vis mer

Kortkunder kan miste rettigheter

- Dette er en alvorlig situasjon, sier Forbrukerombudet.

Publisert
Sist oppdatert

Forbrukerens rettigheter ved kjøp med kredittkort står i fare for å bli fjernet.

- Dette er en alvorlig situasjon, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

Gjennom kredittkjøpsloven § 8 har forbrukere i dag rett til å kreve tilbakebetalt hele eller deler av kjøpesummen fra kredittyter dersom varen ikke dukker opp eller den har mangler.
Dette betyr blant annet at dersom man handler på internett med kredittkort og varen uteblir, kan man kreve at banken må dekke tapet dersom selgeren ikke gjør opp for seg.

Hittil har kredittkort sikret tryggere netthandel

Mange har hatt nytte av regelen

Det finnes en rekke eksempler på at forbrukere har blitt reddet av denne bestemmelsen. Når et flyselskap går konkurs, vil normalt det man har betalt for billetter være tapt. Men har man betalt med kredittkort, kan man derimot støtte seg til banken for å få pengene tilbake. Det samme er tilfelle dersom man har kjøpt billetter til en konsert eller festival som går konkurs.

Også dersom varen er mangelfull og selgeren ikke gjør opp for seg kan bestemmelsen være til hjelp. Kanskje særlig dersom man blir lurt av en selger i utlandet kan § 8 være et trumfkort.

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon er ikke fornøyd med forslaget om å fjerne rettigheter ved kredittkjøp. Foto: Forbrukerombudet
Forbrukerombud Bjørn Erik Thon er ikke fornøyd med forslaget om å fjerne rettigheter ved kredittkjøp. Foto: Forbrukerombudet Vis mer


Ingen god begrunnelse

Et arbeidsgruppen er nedsatt for å se på implementering av EUs nye forbrukerkredittdirektivet. Et mindretall i denne gruppen foreslår å endre § 8 til ikke å gjelde kjøp med kredittkort.

- Det må pekes på gode grunner dersom man skal endre en slik velfungerende og god regel, men jeg kan faktisk ikke se at det finnes et eneste godt argument, sier Thon.

Får store konsekvenser

Reglen kan ikke bare sees på som en forbrukerrettighet. I et større perspektiv gir trygghet for forbrukerne også positive utslag for de næringsdrivende, kanskje særlig hvor det kreves forskuddbetaling eller ved handel over internett.

Dessuten kan dagens bestemmelse gi en oppfordring for kredittkortselskapene til å rydde opp og fjerne useriøse brukersteder.

- Ved å foreslå endringer i dagens godt innarbeidede regel har det kommet et angrep på en svært viktig forbrukerrettighet. Denne rettigheten er vi forbredt på å kjempe for å beholde, avslutter Bjørn Erik Thon.

Se også: Dobbelt så dyrt på kreditt

(Kilde: Forbrukerombudet)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer