Kortforvirret?

VISA kort, kredittkort, debetkort, Mastercard, bankkort, betalingskort… - forvirret?

Hva er egentlig forskjellen i bruksområdene for produktene i dagens kortjungel? Før vi begynner må du vite forskjellen på et debetkort og kredittkort:

Hva er debetkort?

Et debetkort er et kort der dine kjøp blir belastet kontoen din direkte. Som oftest er de knyttet opp til bruks/lønns-kontoen din og du kan ikke overtrekke kontoen. Unntaket er der hvor du har fått innvilget en brukskreditt. Etter at sparebankene og forretningsbankene i Norge knyttet sine datasystemer sammen gir debetkort derfor tilgang til alle minibanker og betalingsterminaler. Som kjent kan du de aller fleste steder med betalingsterminaler også ta ut inntil kr 1.000,- ekstra i kontanter.

Hva er kredittkort?

Kredittkort er kort med betalingsutsettelse og innvilget kredittramme som betales ned i månedlige rater til en fastsatt månedsrente. Kalles også revolverende kredittkort. Dette kortet er ikke knyttet opp til din lønns- eller brukskonto. Du gjør en avtale med kredittkortselskapet enten direkte eller via banken om en kredittramme. Kortet kan bare brukes i betalingsterminaler, minibanker og brukersteder som har avtale med det aktuelle kredittkortselskapet.

Debetkort - nasjonale

Dette kortet trenger de fleste. Disse kan brukes i alle minibanker og betalingsterminaler merket med "Bank Accept". Ofte kan de også brukes i minibanker og betalingsterminaler i utlandet. Eksempler på slike kort er Sparebanken Nors "NOR kort", DnBs "Det Norske Kort" og Kreditkassens K-Kort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Internasjonalt debetkort: Det norske kort med VISA
Internasjonalt debetkort: Det norske kort med VISA Vis mer

Debetkort - Internasjonale

Dersom du reiser til utlandet minst én gang i året kan det lønne seg å ha et internasjonalt debetkort. I tillegg til bruksområdene over, får du tilgang til kredittkortselskapets terminaler og brukersteder verden over. Kredittkortselskapenes datasystem er her koblet opp mot det norske banksystem. Mest kjent er VISA. Når du bruker dette kortet i utlandet går transaksjonen først gjennom VISA-systemet og videre til din norske bank. I prinsippet er du derfor "online" og kan ikke bruke mer enn det du til enhver tid har på kontoen. Unntaket er hvis du for eksempel er på en restaurant som bare har "manuell" kredittkortmaskin.

Mange nordmenn har i dag såkalte internasjonale debetkort knyttet til brukskontoen i banken. Som oftest er dette bankkort knyttet til brukskonto og med avtale enten med VISA eller Eurocard. Dersom det går mange år mellom hver gang du er i utlandet behøver du ikke et internasjonalt debetkort. Da holder det lenge med et nasjonalt. Nasjonale debetkort er 100 til 200 kroner rimeligere i året.

Kjente norske internasjonale debetkort er "NOR kort med VISA", "Det Norske Kort med VISA" og, ja - du gjettet riktig, "K-Kort med VISA"

Internasjoanlt kredittkort: Det norske kort med MasterCard
Internasjoanlt kredittkort: Det norske kort med MasterCard Vis mer

Kredittkort - internasjonale

Hvis du reiser mye kan det være praktisk å ha et internasjonalt kredittkort i reserve. Et internasjonalt kredittkort gir deg tilgang til det aktuelle kredittkortselskapets terminaler og brukersteder verden over. Forskjellen mellom dette kortet og et internasjonalt debetkort, er at du ikke er "online" med din egen norske bank. Når du bruker kortet registreres beløpet bare i kredittkortselskapets eget datasystem. Men du kan selvfølgelig ikke bruke mer enn den kreditten du og selskapet har avtalt. De mest kjente internasjonale kredittkortselskapene er VISA, Mastercard, American Express, Diners og Eurocard.

Eksempler på populære norske internasjonale kredittkort er "DnB Mastercard, "NOR Mastercard" og "K-Kort Mastercard".

Kredittkort - nasjonale

Nasjonale kreditt gir i likhet med internasjonale kredittkort, kreditt uavhengig av dine bankkonti. Eksempler på norske kredittkort er "Kjøpekort", "Multikort" og "Bohuskort".

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.