Kortet ble slukt

Rune (29) fikk ikke snusen fra automaten på Rimi.

Kortet ble erklært ugyldig da Rune kom tilbake fra ferie. Men nå får han snusen sin allikevel. Foto: Kenneth Larsen
Kortet ble erklært ugyldig da Rune kom tilbake fra ferie. Men nå får han snusen sin allikevel. Foto: Kenneth LarsenVis mer

- Dette er egentlig bare en filleting, men jeg lurer på om Rimi har lov til å utføre den praksisen de har på sine automater på tabletter, røyk og snus? Skriver Rune (29) fra Bergen til oss i en mail.

Forrige fredag var Rune på en Rimi-butikk i Bergen og handlet. Han tok med seg et kort for en General porsjon snus og betalte for varene. Deretter glemte han å benytte kortet i automaten, og reiste bort for helgen.

- Jeg kom tilbake til Bergen på mandag og var innom butikken på kvelden for å hente ut snusboksen, som jeg hadde betalt for. Da slukte automaten kortet, og meldingen jeg fikk var "ugyldig kort", sier Rune.

Rune kontaktet deretter betjeningen.

- De bare slo ut med armene, beklaget og sa "Sånn er det bare. Vi kan ikke gjøre noe med det", sier Rune.

Les også: Konkurransen er tøffere, derfor rekker ikke butikkene å prise om varene

Rune mener kortet er et bevis på at han kan heve varen, og lurer på om butikken bare får pengene han har gitt for snusen.

- Når de ikke kan gi meg produktet i hånden, så må jeg jo kunne komme tilbake og hente denne varen som jeg har betalt for? Sier Rune.

Han poengterer samtidig at han ser på "tapet" av snusboksen som en filleting, men lurer på om vi kan sjekke hva han har rett på. Og tror dette gjelder mange andre kunder som har glemt å bruke kortet.

Flere i DinSide har også opplevd at kortene blir ugyldig før man rekker å bruke dem.

Har ikke samme gyldighet


- Norgesgruppen, Ica og Coop er blant kjedene som har slike automater, sier Elin Solbakken, markedsdirektør i Vensafe AS. Vensafe distribuerer disse automatene i Norge.

- Kortene er gyldige i ulike intervaller, og det instilles i maskinen. Butikkene bestemmer stort sett gyldigheten selv. Vi anbefaler tre-fire dagers gyldighet, sier Solbakken.

- Hvis man har tatt med seg kortet og kvitteringen for varen, ser ikke jeg hvorfor man ikke får produktet, sier Solbakken.

Hun forteller at Vensafe har fått telefon fra kunder og butikken som lurer på hva de skal gjøre når kortene har gått ut på dato.

- De gamle automatene har begrenset minnekapasitet, slik at tiden for kortet er begrenset. Høsten 2006 kom de nyeste automatene med mye større minne, og det er mange butikker som har disse, sier Solbakken.

Stem!

Gidder du å ta med kortet tilbake til butikken der du glemte å løse ut varen? (Avsluttet)
Ja, alle monner drar.(83%)
Nei, glemt er glemt.(10%)
Iblant, men jeg synes det er flaut.(7%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Man ønsker ikke å ha uendelig tid for å løse ut kortet, men det bør ikke være noe problem å gi kunder 14 dager, sier Solbakken.

Les også: Vil du betale 100 kroner eller 300 kroner for vaskemidlene?

Nå får Rune snus

- Man har jo betalt for en vare, og da skal man selvfølgelig få den. Hvis noen har glemt å løse inn kortet, og gyldigheten har gått ut, da bør vedkommende henvende seg til personalet, og ikke putte kortet inn i automaten. Hvis man putter det inn i automaten, blir kortet slukt, og det tar lang tid for personalet å finne det rette kortet. Ta med kvitteringen og kortet, så skal det ordne seg, sier Kristina Kollerud, informasjonsrådgiver i Ica Norge.

Ica Norge, altså Rimi og Ica, har Vensafe-automater i flere butikker. Gyldigheten i disse butikkene er stort sett på 48 timer, men det kan svinge fra 12 til 72 timer.

Grunnen til gyldighetstiden forklarer Kollerud med at butikken prøver å sikre at de har varen inne. Og sier at det visstnok er "utrolig mye" svindel rundt disse kortene.

Les også: Matvarehandelen blir beskyldt for juks. Betaler du rett pris?

Kollerud fra Ica Norge, og Rune fra Bergen har snakket sammen, og ordnet opp i saken. Den aktuelle Rimi-butikken har bedt Rune komme innom, så kan han få snusen sin.

Les også: Er Kiwis momskutt villedende?

Anbefaler butikkene å være smidige

Cirka 100 Coop-butikker har også Vensafe-automater. Blant annet Coop Obs, noen større Mega-butikker og samvirkelag.

- Vi har ingen policy for gyldigheten på lappene. Men vi kommer til å anbefale butikkene å være imøtekommende og smidige i forhold til kundene, sier Bjørn Kløvstad i Coop.

NorgesGruppen har også Vensafe-automater. 300 dagligvarebutikker i NorgesGruppen har slike, unntatt Kiwi.

- Ifølge Vensafe er produktkortene i våre kjeder normalt gyldige i 72 timer. Årsaken til at dette er av historisk art. De første automatene fra Vensafe tilrettela ikke for arkivering eller logging av salgsdata. Det kunne derfor være vanskelig å verifisere om produktkortene var betalt for, var kjøpt i andre kjeder, eller ble forsøkt benyttet flere ganger, sier Per Roskifte, konserndirektør og samfunnskontakt i NorgesGruppen.

Med få unntak har i dag alle installasjoner i Norgesgruppen arkivering eller logging av salgdata. Derfor er det egentlig ikke behov for å begrense kortenes gyldighet lenger.