Minibanker og brukersteder for betalingskort er ikke like utbredt overalt i verden Foto: Karoline Brubæk
Minibanker og brukersteder for betalingskort er ikke like utbredt overalt i verden Foto: Karoline BrubækVis mer

Kort er ikke alltid godt

Ikke alle betalingskort kan brukes overalt. Noen steder kan du få problemer dersom du ikke har andre betalingsmidler med deg.

Det er ikke likegyldig hvilke betalingsmiddel du velger. I utlandet er det som regel billigst å benytte betalingskort, men de forskjellige kortene har svært ulik utbredelse i verden. Derfor bør du vite litt om reisemålet ditt før du forlater Norge med kun et enslig plastkort i baklommen.

Forskjellig utbredelse

De fire største kontokortene er Visa, Eurocard, American Express og Diners Club. I følge en undersøkelse i det svenske bladet Bizniz er det stor forskjell på utbredelsen til de forskjellige kortene. Visa er det mest anvendelige med mer enn 14 millioner brukersteder. Tett bak følger Eurocard som i samarbeidet med Mastercard har tilgang til 13 millioner brukersteder. American Express har i følge Bizniz kun fire millioner brukersteder. Dette er i underkant av Diners Clubs 4,5 millioner brukersteder.

For eksempel Danmark

Det varierer mye fra land til land hvilke kort som er mest anvendelige. I Danmark er det for eksempel 24.000 steder der du kan handle med Diners Club, nesten 24.000 steder som aksepterer Visa, og 23.000 som tar i mot Eurocard/Mastercard. Kun 8.500 danske betalingssteder tilbyr deg å benytte American Express.

Til sammenligning har Visa i Norge 1.600 minibanker og 68.000 brukersteder.

Hvite flekker

Kortselskapene har god dekning i industrialiserte og vestlige land. Men det finnes flere hvite flekker på selskapenes kart. Reiser du for eksempel til Albania eller rurale strøk i Russland og Kina kan du regne med at kortet ligger like godt hjemme. Her er det kontanter og reisesjekker som rår. Også i fjernere land i Asia og Afrika kan det være vanskelig å betale med kortene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Asia finner vi for eksempel at Visa-kortet kan brukes over 100.000 steder og i over 2.300 minibanker i Thailand. Skal du derimot til Vietnam finnes det bare to minibanker og 3.500 brukersteder. Er du i Vietnam må du med andre ord forberede deg på lang leting om du vil bruke Visa-kortet.

I Afrika er dette enda mer utpreget i følge administrerende direktør i Visa Norge, Torstein Lind-Isaksen. Mens du i Sør-Afrika finner 133.000 brukersteder og 6.000 minibanker som aksepterer Visa, har Kenya kun 6.624 brukersteder og 39 minibanker, og Ghana så lite som 17 brukersteder og ingen minibanker hvor Visa kan benyttes.

Visa:
240 land/territorier
404.000 minibanker/ATM
14 millioner betalingssteder

Eurocard/Mastercard:
220 land/territorier
340.000 minibanker/ATM
13 millioner betalingssteder

Diners Club:
175 land/territorier
167.000 minibanker/ATM
4,5 millioner betalingssteder

American Express:
175 land/territorier
170.000 minibanker/ATM
4 millioner betalingssteder

Dyre uttak

Det beste rådet til deg som reiser med kort er at du undersøker hvilken dekning dine kort har i de landene du skal reise til. Dette kan du gjøre ved å kontakte kortselskapet. Det er alltid billigere å benytte kortet til betaling av varer og tjenester enn å ta ut kontanter i minibanker/ATM-maskiner. Husk også at du ikke kan ta ut kontanter på kortet når du handler i utenlandske butikker, i motsetning til det som er praksis i en del norske forretninger.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Kilder: Bizniz, Aftonbladet, Visa, Eurocard, Diners