Kontoutskrift fungerer som kvittering

Du må beviset kjøpet. Men det finnes andre måter enn kvittering.

BEVIS: Den 20. juli i fjor kjøpte vi en iMac på Elkjøp Lørenskog. Her er beviset, og dette skal fungere like godt som en kvittering.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
BEVIS: Den 20. juli i fjor kjøpte vi en iMac på Elkjøp Lørenskog. Her er beviset, og dette skal fungere like godt som en kvittering. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om du vil reklamere, bytte eller returnere en vare, blir man bedt om kvittering.

Men visste du at regelverket åpner for andre muligheter?

Faktisk er det eneste du trenger å gjøre å sannsynliggjøre at du har kjøpt den aktuelle varen i den aktuelle butikken til det aktuelle tidspunktet.

Hvordan du gjør det, er i prinsippet opp til deg selv.

Kontoutskrift skal holde

Kvitteringer forsvinner. Heldigvis finnes det nå elektroniske løsninger på problemet.

Løsning #1: Registrer produktet når du kjøper det, så lagrer butikken kjøpet
Løsning #2: Be om en elektronisk kvittering på epost

Men om du ikke finner verken digitale eller analoge kvitteringer, finnes det enda en utvei: Kontoutskrifter.

BEVIS: Kommunikasjonsrådgiver Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet forteller at kontoutskrift bør være godt nok bevis for at du har kjøpt en vare.  Foto: FORBRUKERRÅDET
BEVIS: Kommunikasjonsrådgiver Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet forteller at kontoutskrift bør være godt nok bevis for at du har kjøpt en vare. Foto: FORBRUKERRÅDET Vis mer


- Vi mener kontoutskrifter på lang vei sannsynliggjør kjøpet, og bør være tilstrekkelig for butikken, sier kommunikasjonsrådgiver Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet til DinSide.

En kontoutskrift kan du for eksempel lage ved å gå inn på nettbanken din, finne frem til loggen over kortbruket ditt og skrive ut den aktuelle transaksjonen.

Bevis er bevis

Når man kjøper en vare, inngår man en avtale med butikken: Du gir dem penger, butikken gir deg en vare og de plikter å følge norske forbrukerlover. Dermed er det vanlig avtalerett som gjelder, med flere hundre år gamle prinsipper.

Av dette følger det at man ikke kan kreve kvittering for å følge avtalen. For å kreve sin rett trenger bare kunden å sannsynliggjøre at avtalen foreligger, ved å fremlegge bevis på kjøpet. I prinsippet kan man for eksempel filme at man går i butikken og handler.

Elkjøp utvider bytterett til 60 dager – men krever kvittering

Det aller beste beviset er fortsatt en god, gammel kvittering. Og Forbrukerrådet råder alle til å ta vare på disse. Men er kvitteringen mistet, er det ikke slik at avtalen plutselig ikke lenger er gyldig. Også en kontoutskrift vil sannsynliggjøre handelen, ettersom butikken kan lete frem kjøpet i sine systemer og se at tallene deres og tallene dine stemmer overens.

Kan gi problemer

- Man kan altså komme til butikken med kontoutskriften og kreve sin rett?

- Det må være en vurdering fra gang til gang, men om man ikke kommer til enighet, kan man gå videre med saken. Forbrukertvistutvalget har ved flere tilfeller sagt at en kontoutskrift er tilstrekkelig, svarer Skogly.

En av tingene som kan skape problemer, er om du kjøpte flere varer på én gang. Da blir det vanskeligere å bevise at kontoutskriften viser nøyaktig det aktuelle produktet. Og i prinsippet kan butikken da nekte å godta dokumentasjonen du kommer med. Har du handlekurven full av andre småvarer, kan det altså være et godt tips å plukke ut det produktet du i ettertid vil bevise at du har kjøpt, og betale det for seg.

Enda vanskeligere blir det om du har betalt kontant.

GODTAR: Kommunikasjonsrådgiver Camilla Tully i Clas Ohlson sier at de tar i mot kontoutskrifter som kvittering.  Foto: Clas Ohlson
GODTAR: Kommunikasjonsrådgiver Camilla Tully i Clas Ohlson sier at de tar i mot kontoutskrifter som kvittering. Foto: Clas Ohlson Vis mer


Butikkene godtar

Men hvordan praktiseres dette i butikkene? DinSide har spurt flere av Norges største kjeder hvordan de forholder seg til kontoutskrift som kvittering.

Vil du være med å teste et helt nytt system for elektroniske kvitteringer?

  • Clas Ohlson godtar kontoutskrift i stedet for kvittering. "Selv om det tar oss litt tid å finne igjen kvitteringen i våre systemer, er det fult mulig og en naturlig del av det vi anser som god kundeservice" skriver kommunikasjonsrådgiver Camilla Tully i Clas Ohlson til DinSide.
  • IKEA godtar også kontoutskrifter, men bare til en viss grad: Reklamasjon godtas med kontoutskrift, mens bytte og retur ved deres åpne kjøp kun godtas med kvittering og uåpnet pakke. "Utover det tar vi også i mot ubrukte varer uten kvittering, men da får kunden tilgodelapp og ikke pengene tilbake" skriver kommunikasjonsrådgiver Cathrine Myhren i IKEA til DinSide.
  • Lefdal krever ikke kvittering, og så lenge de kan finne transaksjonen på kontoutskriften din i sine systemer, "skal ikke dette være noe problem". Det skriver administrerende direktør Trond Samuelsen til DinSide. Lefdal tilbyr også elektroniske kvitteringer på epost eller SMS.
  • Elkjøp krever i utgangspunktet kvittering, men kommunikasjonsrådgiver Line Oddekalv forteller til DinSide at de vil gjøre det de kan for å finne kjøpet i systemet sitt, om kunden har mistet kvitteringen. "Da kan en bankutskrift som viser dato og tidspunkt være til god hjelp" skriver hun. For å unngå problemer anbefaler hun at kundene benytter seg av elektroniske kvitteringer som blir sendt på epost.

Har du prøvd å bruke kontoutskrift som kvittering? (Avsluttet)
Nei(54%) 602
Ja, og det fungerte(36%) 393
Ja, men det fungerte ikke(10%) 112
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Forbrukerrådet fornøyd

Ikke alle kjedene DinSide har spurt har svart, men den generelle trenden ser ut til å være at kontoutskrifter langt på vei godtas i Norge.

I alle fall i de store kjedene.

- Det setter vi stor pris på, det vitner om en sunn holdning med tillitt til kundene, sier Skogly i Forbrukerrådet.

- Det tror vi lønner seg for butikkene i det lange løp. Da oppstår det et gjensidig tillitsforhold.

Slik holder du orden på kvitteringene med mobilen

Hvordan holder du orden på kvitteringene? Del tips under artikkelen!