Kontantstøtte - hva er det egentlig?

Kontantstøtten har vært et hett tema de siste dagene. Hvor stor blir kontantstøtten? Hvilke barnefamilier skal få kontantstøtte og for hvilke barn? Og skal barnehagene få noe i det hele tatt? Vi har sett nærmere på forslaget fra regjeringen for å finne ut hva kontantstøtten egentlig innebærer.

Kontantstøtten - først til de minste Foto: diverse
Kontantstøtten - først til de minste Foto: diverse Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kontantstøtten har vært KrFs fanesak i flere år. Selv om forhandlingene vil gå tungt i stortinget i ukene fremover ser det ut til at kontantstøtten blir en realitet. Da kan det være på tide å klargjøre hva den faktisk vil bety for småbarnsforeldre.

Født 1996 og senere

I høst fikk regjeringen støtte hos Høyre og Fremskrittspartiet for å innføre kontantstøtten for ett-åringer fra 1. august 1998. Barn som er født fra samme dato i 1997 kan dermed få full utbetaling av kontantstøtte.

Fra 1. januar 1999 skal kontantstøtten også omfatte barn mellom 2 og 3 år. Er barnet født 1. januar 1997 kan du altså regne med ett år og fem måneders kontantstøtte fra 1. august 1998 dersom barnet ikke er i fulltidsbarnehage. Er barnet derimot født før 1. januar 1996 kan du si farvel til muligheten for kontantstøtte.

Beløpene

Spørsmålet som skal behandles i stortinget nå er hvilken form kontantstøtten skal ha, og hvorvidt barnehagene også skal få statsstøtte.

Dersom regjeringens forslag kommer uendret gjennom behandlingen i stortinget, vil du som har barn mellom ett og to år fra 1. august motta et tilskudd på 3000 kroner i måneden, altså 36 000 kroner i året dersom du har rett på kontantstøtten i ett år. Den samme summen vil du motta dersom barnet er mellom to og tre år fra 1.1.99. Betingelsen i begge tilfellene er at du ikke benytter deg av offentlig subsidiert barnehageplass. Hver fulltidsplass i offentlige barnehager subsidieres i snitt med samme beløp neste år.

Kortidsplass gir redusert støtte

Om barnet har kortidsplass i offentlig subsidiert barnehage vil du fortsatt motta kontantstøtte. Beløpet reduseres imidlertid etter hvor mange timer barnet er i barnehagen. Dersom du benytter barnehagen inntil 15 timer hver uke, vil du motta 28 800 kroner i løpet av året. Det vil si 2400 kroner i måneden. Er barnet i barnehagen 16 til 20 timer i uken reduseres støtten til 21 600 kroner pr. år, altså 1800 kroner hver måned. Om barnet har plass i barnehagen i 21 til 30 timer hver uke vil du motta 16 200 kroner i året. Det vil si 1350 kroner hver måned.

Du kan tjene på dagmammaen

Er barnet i fulltidsbarnehage mottar ikke foreldrene noe i kontantstøtte. Dersom barnehageplass og dagmamma koster like mye, vil det derfor lønne seg å velge dagmamma. Kontantstøtten kan dermed brukes til å betale dagmammaen, og familien får mange kroner ekstra å rutte med hver måned.

Administrasjon

Selv om kontantstøtten blir innført, vil ikke andre stønadsordinger til barnefamiliene endres. Både småbarnstillegget (beregnet på barn mellom ett og tre år) og barnetrygden vil utbetales som før. Kontantstøtten kommer i tillegg. Selv foreldrene som velger å benytte seg av tidskonto-ordningen med deltidsarbeid og redusert, men forlenget utbetaling av fødselspenger, kan motta kontantstøtte når barnet har fyllt ett år.

Kontantstøtten skal administreres og utbetales av trygdekontoret i bostedskommunen.