<b>Du trenger ikke gå rundt med tusenlapper ...</b> Men det kan være kjekt å ha kontanter tilgjengelig i lommeboken, i tilfelle kortene skulle svikte deg. Foto: COLOURBOX.COM
Du trenger ikke gå rundt med tusenlapper ... Men det kan være kjekt å ha kontanter tilgjengelig i lommeboken, i tilfelle kortene skulle svikte deg. Foto: COLOURBOX.COMVis mer

Kontanter i lommeboken kan være gull verdt

Nordmenn er nesten verdensmestre i kortbruk, men fortsatt er det store summer kontanter i omløp. Og akkurat det liker Norges Bank svært godt.

Nordmenn har de siste årene vært svært glade i å bruke bankkort når de betaler. Sammenlikner vi oss med andre land, er det faktisk bare islendingene som bruker bankkortet mer enn oss. Begge våre skandinaviske naboland ligger relativt langt etter.

Samtidig som kortbruken øker er det store summer kontanter i omløp. Akkurat nå er det kontanter for cirka 50 milliarder norske kroner i omløp. Denne summen har holdt seg stabil i flere år, noe som tyder på at folk fortsatt er glade i å bruke kontanter til å handle med.

- Mengden av sedler og mynter i omløp har holdt seg konstant over en lang periode. Vi er egentlig overrasket over at det ikke har vært noen skarp reduksjon, sier Kristin Gulbrandsen, direktør for finansiell stabilitet i Norges Bank.

LES OGSÅ: - Bankene bør øke prisene

«Beredskapsinstrument»

Betaling med bankkort kan være raskt og enkelt, men å gå fullt og helt over til et kontantløst samfunn er ikke noe Norges Bank ønsker. De ønsker det skal være kontanter tilgjengelig i tilfeller der kortsystemene skulle være nede for telling.

Kristin Gulbrandsen, direktør for finansiell stabilitet i Norges Bank Foto: Nancy Bundt
Kristin Gulbrandsen, direktør for finansiell stabilitet i Norges Bank Foto: Nancy Bundt Vis mer
NORGE PÅ VERDENSTOPPEN I KORTBRUK.Tabellen viser korttransaksjoner per innbygger i 2009. Foto: Norges Banks rapport om betalingssystem 2010
NORGE PÅ VERDENSTOPPEN I KORTBRUK.Tabellen viser korttransaksjoner per innbygger i 2009. Foto: Norges Banks rapport om betalingssystem 2010 Vis mer


- Det kan oppstå situasjoner der datasystemene går ned, og da er det kontanter som er beredskapssystemet ved betaling. Hvis alle systemer er nede, er det derfor greit å ha kontanter i lommeboken til å kjøpe seg en liter melk og et brød, sier Gulbrandsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun tviler på at de fleste har erstattet alle kontantene i lommeboken med kort.

- Jeg tror en del mennesker foretrekker å ha litt cash i lommebøkene sine, sier hun.

LES OGSÅ: Hvilket kort bør du ha i lommeboken?

Frykter færre minibanker

Norges Bank frykter det skal bli vanskeligere å få tak i kontanter i fremtiden.

- Noen steder, for eksempel i Nord-Norge har vi registrert at det har vært vanskelig å få tak i kontanter, sier Gulbrandsen.

Hun mener at dersom alternativet står mellom å legge ned minibanker, eller innføre ekstra gebyrer på uttak, bør valget falle på det siste alternativet.

- Det er viktig at bankene velger å prise kontanter i stedet for å reduserer tilgjengeligheten.

Som DinSide skrev fredag, ser det ikke ut som om bankene kommer til å følge sentralbankens oppfordring med det første.

- Kostnadene med kontanthåndtering er store, men vi har ingen planer om å innføre eller øke gebyrer for kontantuttak. Kundene er vant til å ha gratis tilgang til pengene sine, og vi kommer ikke til å endre på det, sa informasjonsdirektør Thomas Midteide i DnB NOR, til DinSide.