Kontanter er «ut»

Nordmenn dropper kontanter til fordel for bankkort, viser nye tall Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Nordmenn bruker stadig mindre kontanter. Nå er det kort for alle pengene. Foto: Per Ervland
Nordmenn bruker stadig mindre kontanter. Nå er det kort for alle pengene. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn har langt sin elsk på bankkort, og måned for måned blir det mer vanlig at kontantene byttes ut med kortbetaling.

I februar i år ble det daglig utført i gjennomsnitt 2,9 millioner BankAxept-transaksjoner gjennom betalingsterminaler, mot 2,6 millioner i fjor. Det nasjonale kortsystemet BankAxept står for drøyt 94 prosent av alle korttransaksjoner i Norge.

Det magiske beløpet

En annen måte å se at kortbruken øker, er å se på det gjennomsnittlige beløpet nordmenn handler for. Og det er ikke lenger slik at vi bare drar kortet når de dyre kjøpene skal gjøres.

Nå betaler vi med kort, selv når vi bare skal ha melk og brød på butikken. Faktisk viser tallene fra BankAxept og FNO at halvparten av kortbetalingene nå er på under 200 kroner.

Gjennomsnittlig beløp på kjøpene har også sunket betydelig. For to år siden gjennomsnittsbeløpet for kortkjøp over 380 kroner. Nå er denne magiske grensen sunket ned til rett under 348 kroner.

LES OGSÅ: Fire av ti kroner betales med dette kortet

Gamlingene kaster seg på trenden

Kanskje ikke så overraskende, er det den yngre generasjonen som er ivrigst på å dra kort i stedet for å bruke kontanter.


Åtte av ti unge mellom 15 og 29 år foretrekker nå å betale med betalingskort uansett beløp, viser undersøkelsen Norsk finansbarometer utført av TNS Gallup.

Men også de eldre er blitt større tilhengere av kortbruk.

Blant de som er 60 år eller mer, svarer 28 prosent, mot 23 prosent for ett år siden at de foretrekker kort uansett betalingsbeløp.

– Det er positivt om eldre mennesker velger kort fremfor å gå med mye kontanter på seg. Pengene er tryggere på bankkonto enn i håndveska eller lommeboka, sier Neverdal i FNO.


Ikke uten risiko

Bruk av kort er selvfølgelig ikke uten risiko. Foråret var et godt år for svindlere som lever av å kopiere eller misbruke andres bankkort.

Saken toppet seg i oktober i fjor, da Høyesterett kom frem til at det ikke var ulovlig å ta med kortsvindelutstyr (skimmingutstyr) inn i landet. Dette førte til at alle som hadde blitt fengslet for denne typen forhold, ble løslatt på dagen.

Dermed var det nær sagt fritt frem for svindlerne å reise rundt med svindelutstyr rundt om i landet.

Heldigvis fikk saken følger, og det tok ikke lang tid før norske myndigheter innførte et forbud mot enhver anskaffelse og besittelse av utstyr som er laget for å kopiere bankkort. Bare to måneder etter at dommen i Høyesterett falt, er den nye lovbestemmelsen trådt i kraft.

Mer om saken kan du lese her: Skimmingutstyr er nå forbudt

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!