Konsumprisene ned 0,3%

Det siste året har konsumprisene falt, og Norges Banks prisindikator viser avtakende vekst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konsumprisindeksen (KPI) falt med 0,3 prosent fra september 2006 til september 2007, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

Byrået forklarer nedgangen i hovedsak med prisutviklingen på elektrisitet.

Elektrisitetsprisene har falt sammenhengende i perioden september 2006 til august 2007. Til tross for en svak oppgang fra august til september i år, lå elektrisitetsprisene inkludert nettleie 42,8 prosent lavere i september enn i samme periode i fjor. Liknende utvikling så man også de første månedene i 2004, sist det ble registrert negativ tolvmånedersvekst i KPI, skriver SSB.

Prisene på klær og duppeditter fortsetter å synke.
Prisene på klær og duppeditter fortsetter å synke. Vis mer


Sentralbankens ned-piler

Indikatoren Norges Bank følger ved rentebeslutninger - KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE) - viste en økning - med 1,6 prosent de siste tolv månedene. Veksten her er avtakende. Tallet er ned 0,2 prosentpoeng fra august

Blant forklaringene er at prisene på klær i september lå 6,4 prosent lavere enn på samme tid i fjor. Prisene på audiovisuelt utstyr sank med 6,0 prosent siden september 2006.

I motsatt retning trakk blant annet prisene på produkter og tjenester til vedlikehold og reparasjon av bolig, med en prisøkning på henholdsvis 8,2 og 5,2 prosent. Priser på matvarer og alkoholfrie drikkevarer viste en økning på 3,0 prosent. I tillegg ble det registrert prisvekst på en rekke tjenester, deriblant transporttjenester, tjenester knyttet til kultur og fritid samt restaurant- og hotelltjenester.

Noe har blitt dyrere

KPI steg med 0,7 prosent fra august til september, og den viktigste komponenten bak veksten var prisutviklingen på klær og skotøy. Etter kraftig sesongsalg, steg prisene på klær og skotøy med henholdsvis 6,4 prosent og 3,9 prosent fra august til september.

Andre faktorer som bidro til veksten i KPI var priser på flyreiser, som etter et fall på 7,6 prosent fra juli til august, økte med 18,1 prosent fra august til september. Priser knyttet til utdanning steg med 1,4 prosent siden forrige måling i januar 2007.

Bensinprisene falt med 1,2 prosent og medvirket til å dempe prisveksten i KPI.

Kilde: SSB

Mer om bank og finans: