Utvikling i BNP for Fastlands-Norge

Konsumet til forbrukerne er avtakende

Bilkjøp bidrar til å trekke opp totalkonsumet.

LAVERE KONSUM: Husholdningenes varekonsum har vært avtakende de siste månedene. Foto: Thomas Brun/NTB scanpix.
LAVERE KONSUM: Husholdningenes varekonsum har vært avtakende de siste månedene. Foto: Thomas Brun/NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye tall fra SSB viser at bruttonasjonalproduktet (BNP) for Fastlands-Norge falt med 0,2 prosent fra juli til august, mens Nordea forventet tilsvarende prosent i vekst. Ser vi, derimot, på tremånedersperioden fra juni til august, var det en vekst i BNP på 0,6 prosent sammenlignet med de tre månedene før.

Fallet i fastlands-BNP i august forklares hovedsakelig med svake tall for jordbruk etter en lang tørkeperiode, og fiskeri.

Norges Bank forventer en vekst på 0,7 prosent i tredje og i fjerde kvartal, noe som er marginalt over BNP-veksten målt av SSB i tredje kvartal.

- Tremånedersveksten holder seg greit oppe og er greit i tråd med forventningene til Norges Bank. Derfor tror jeg ikke disse tallene medfører at de endrer planene sine, sier makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets til E24.

Bilkjøp og utenlandshandel trekker opp

Ser vi på husholdningenes konsum, steg dette med 0,2 prosent i perioden juni til august i forhold til de tre månedene forut. Bak dette ligger en sterk nedgang i varekonsumet, skriver SSB. Husholdningenes konsum i utlandet har også hatt en tydelig vekst, særlig de siste tre månedene, som bidro til å trekke opp totalkonsumet.

Veksten i husholdningskonsumet har likevel hatt en klar, avtakende vekst de siste månedene.

I august trakk bilkjøp opp etter svake tall i juli, men ellers var varekonsumet i månedene juni til august svake sammenlignet med de tre månedene før.

Tjenestekonsumet har hatt en relativt stabil økning gjennom flere måneder, og på tremånedersbasis er veksten regnet ut til å være 0,8 prosent.

Nedgang i boliginvesteringer

Når det gjelder husholdningenes boliginvesteringer, så vi en oppgang i juli, og det holdt seg på nesten samme nivå i august.

I tremånedersperioden fra juni til august, var nedgangen på 1,7 prosent sammenlignet med tilsvarende foregående perioden.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!