Kong Abdullahs nye by

Kongen bygger et nytt finansielt sentrum.

Hvis du synes utbyggingen av Opera-området i Oslo er litt lite ambisiøst, vel, så bør du se østover. Kong Abdullah av Saudi-Arabia presenterte for to år siden planen om en en by ganske enkelt oppkalt etter ham selv; King Abudullah Economic City.

Gigantoloman?

Ambisjonen er som følger: Å bli et nytt finansielt og økonomisk senter. 27 milliarder dollar har kongen lagt ned i første omgang for å bygge sin nye by, midt mellom de hellige byene Mekka og Medina. Flyplass og havn skal sikre handel og transport av varer og folk, og sørge for å kunne ta i mot 300.000 pilegrimer hvert eneste år.

Dernest skal byen ha sitt egne forsknings-, utvikling- og industrisentra, og naturligvis skal investorer og banker få sin egen øy. Det er satt av plass til et område hvor turister skal kunne bo og drive vannsport i Rødehavet, og egne residensområder, naturligvis utstyrt med sportsanlegg (golf, selvfølgelig) og båthavn.

Mon det blir lett å trekke til seg utenlandske investorer i Kong Abdullahs nye økonomiske by?

Foto: Kingabdullahcity.com
Mon det blir lett å trekke til seg utenlandske investorer i Kong Abdullahs nye økonomiske by?

Foto:
Kingabdullahcity.com Vis mer


Ifølge reklamen skal byen ha siste nytt i sømløst teknologisk utstyr som skal sørge for effektivitet og fart, og som dessuten ser imponerende futuristisk ut. Men i reklamen er det ikke en eneste kvinne, så dette blir kanskje en by for menn?

Se prosjektets reklamefilm her

Saudi-Arabia dekker det meste av den arabiske halvøy, har 24,3 millioner innbyggere. Hovestaden heter Riyadh. Utrolige 60 prosent av arbeidsstokken er fremmedarbeidere. Kong Abdullah ibn-Abd-el-Aziz Ibn Saud ble statsoverhode i 2005. Bruttonasjonalprodukt per hode er 11.700 dollar ifølge Encyclopædia Britannica, tilsvarende tall for Norge er p.t. 84.000 dollar. Ifølge informasjon fra den norske ambassaden i Saudi-Arabia skal også utlendinger følge landets skikker med hensyn til påkledning og religionsutøvelse. Kvinner som menn skal være tildekket, og homoseksualitet kan straffes med pisking, fengsel og dødstraff.

Artikkelen fortsetter under annonsen

AKTUELT: