Bilde: <A HREF="http://home.c2i.net/angelshag/mainpage.htm" target="_top">Anne Angelshaug</A>.
Bilde: Anne Angelshaug.Vis mer

Komplisert kreditt

Hvilken bank du benytter kan bli avgjørende for om du får fylt opp en januartom lommebok.

En kunde i Sparebanken Hedmark fikk denne måneden merke bankenes sprikende kredittpraksis på lommeboka. Mens hun tidligere år har fått en såkalt kontokreditt av banken når kontoen var tom, ble hun i år nektet midlertidig kreditt.

Sparebanken skyldte på den nye finansavtalelova, som de tolket dit hen at kontokreditt ikke lenger var mulig. I stedet ble kunden i Sparebanken Hedmark tilbudt et lån, som det kostet 1.250 kroner å opprette.

1.000 kr. dyrere

- Slik vi har tolket lova, er det ikke lenger mulig å gi såkalt kontokreditt, sier Jørn Solbakken som er avdelingssjef for privatmarkedet i Sparebanken Hedmark.

Både i Gjensidige NOR Sparebank og i Kreditkassen praktiserer de en helt annen tolkning av den nye finansavtalelova enn i Sparebanken Hedmark. I begge disse bankene er det fortsatt fullt mulig å få penger via kontokreditt.

Jørn Solbakken i Sparebanken Hedmark bekrefter at det blir betydelig dyrere for kundene å ta opp et lån i forhold til kostnadene ved midlertidig kreditt.

- Vi tok 200 kroner i gebyr for midlertidig kreditt, mens lånet koster 1.250 kroner. Til gjengjeld har lånet en noe lavere rentesats. Ved kontokreditt opererte vi med en nominell rente på 18 prosent, sier Solbakken.

Enkelt og smidig

Han innrømmer at det gamle systemet var enklere enn den nye praksisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Før den nye lova kom, var vi mye mer fleksible. Vi sjekket kundeforholdet, og hvis det så bra ut, kunne vi legge inn en kreditt på timen. Det var enkelt, smidig og greit. Nå er vi pålagt en mye mer omfattende informasjonsplikt, sier Solbakken.

Lånet som sparebanken tilbyr i stedet for kontokreditt kan innvilges på dagen, hvis kunden er heldig.

Gir fortsatt kreditt

I Gjensidige NOR Sparebank har man ikke innskrenket mulighetene for midlertidig kreditt etter at den nye lova trådte i kraft i fjor.

- Det er mulig å få kontokreditt knyttet til en vanlig lønnskonto. Gebyret er 250 kroner. Den nye lova pålegger oss et større informasjonsansvar, men det er fortsatt mulig å gi midlertidig kreditt, sier informasjonsrådgiver i Gjensidige NOR, Stein Inge Liasjø.

Også i Kreditkassen får kundene kontokreditt hvis de har betalingshistorikken i orden.

- Vi ser ikke at den nye lova skulle innebære noen endringer på dette området. Vi gir fremdeles kontokreditt på lønnskonto, sier Tore Westhrin som er informasjonssjef i Kreditkassen.

DinSide har tidligere sett på de ulike formene for kreditt du kan benytte når det røyner på, og kåret den beste forbrukskreditten.