Kommune ville ansette en yngre helsesøster

Men avslaget til den 59-årige kvinnen er i strid med loven.

<b>YNGRE MEDARBEIDER:</b> Kommunen ville ansette en yngre medarbeider, fordi mange på avdelingen var over 50 år. -Diskriminerende, slår LDO fast. Foto: NTB SCANPIX
YNGRE MEDARBEIDER: Kommunen ville ansette en yngre medarbeider, fordi mange på avdelingen var over 50 år. -Diskriminerende, slår LDO fast. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da den 59-årige helsesøsteren søkte på ny jobb, fikk hun beskjed av kommunen at de var på jakt etter en yngre helsesøster fordi mange av de ansatte ved den aktuelle avdelingen var over 50 år.

Dermed fikk hun ikke jobben, og klaget til Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO).

Men kan arbeidsgiver søke etter ansatte i en viss aldersgruppe?

LES OGSÅ: Derfor kan foreldrepengeordningen være diskriminerende

59-åring var best kvalifisert

LDO har i dette tilfellet behandlet klagen fra kvinnen, og slår fast at kommunen har brutt arbeidsmiljølovens paragraf 13-1, som sier at det er forbudt med direkte eller indirekte diskriminering på grunn av alder.

De slår også fast i sitt vedtak at den 59-årige kvinnen ut fra dokumentasjonen som ble lagt frem i saken, fremsto som formelt bedre kvalifisert enn den som ble tilsatt i stillingen når det gjaldt utdanning, og som bedre kvalifisert når det gjelder arbeidserfaring.

Ifølge seniorrådgiver og jurist Edona Maksutaj hos likestillings- og diskrimineringsombudet, er den klare hovedregelen at det ikke er lov å søke etter spesielle aldersgrupper til en stilling.

Men er det mange som bryter reglene, og søker etter folk i en viss alder?

Les også hvordan norske sjefer bryter loven under jobbintervju

Vil ha «ung og dynamisk» arbeidstaker

Ja, bekrefter Edona Maksutaj.

- Vi får dessverre en del tips om stillingsannonser, hvor arbeidsgiverne gjerne har vært litt kreative. Å søke etter en «ung og dynamisk» arbeidstaker eller personer «uten bevisst erindring om 70-tallet» er eksempler på dette, sier Maksutaj.

Mener du at du er blitt diskriminert på grunn av alder ved jobbsøking? Har du søkt på en offentlig stilling, kan du be om tilgang på utvidet søkerliste, ifølge Maksutaj. Ved søknad til private stillinger kan du be om innsyn i kvalifikasjonene til den som har blitt tilbudt stillingen etter arbeidsmiljøloven § 13-7.

Retten til opplysninger etter sistnevnte bestemmelse gjelder for så vidt også for stillinger i offentlig sektor. Du bør klage til LDO hvis opplysninger om de andre søkernes kvalifikasjoner styrker mistanken om at du er forbigått på grunn av alder.

- Vi vil behandle klagen og vurdere om det er et brudd på loven, og oppfordre om at partene kommer til en løsning. Hvis stillingen i tillegg er lyst ut med et alderskrav, vil dette støtte saken, sier Maksutaj.

LES OGSÅ: Nå kan sjefen be deg jobbe lenger

Saklig begrunnelse kan være unntak

Samtidig er ett hovedunntak at man kan søke etter visse aldersgrupper hvis det er en saklig og åpenbar grunn til det.

Eksempelvis kan det være saklig å søke etter en person som er over 20 år, hvis jobben består i å servere en bestemt type alkohol, forteller Maksutaj. Bakgrunnen for dette er alkohollovens krav til alder for ansatte som selger eller skjenker alkoholholdig drikke.

Hun understreker samtidig at det skal mye til for at krav om alder regnes som saklig når det gjelder å søke etter bestemte aldersgrupper.

Et annet unntak fra regelen er ved positiv særbehandlig, eller moderat kvotering, men Maksutaj sier at dette ikke har blitt brukt i forhold til å søke etter bestemte aldersgrupper.