Får vi se disse igjen? Foto: Wikipedia Commons
Får vi se disse igjen? Foto: Wikipedia Commons Vis mer

Kommer disse valutaene tilbake?

Hvis euroen kollapser får vi et gjensyn med gamle kjenninger som mark, skilling og franc.

Publisert
Sist oppdatert

Hellas er i vanskeligheter, og det snakkes om at hele landet vil gå konkurs.

Problemet er at Hellas har en enorm gjeld, men lite økonomisk vekst. Slik har det vært lenge, men i etterdønningene av finanskrisen ble det langt verre.

EU-landene legger nå en slagplan for å få landet på rett kjøl igjen. Det innebærer en streng spareplan som får grekere til å reagere med sinne.

I all oppstussen er det noen som hevder at euroen er på vei mot stupet.

– Vi leker med ild, uttalte lederen for EUs finansministre, Jean-Claude Juncker til den tyske avisen Süddeutche Zeitung for en uke siden.

En rapport fra det britiske Centre for Economics and Business Research (CEBR) konkluderte med at dersom euroen skal klare seg, vil det kreve strenge tiltak som borgerne i Sør-Europa ikke kommer til å tolerere, skriver International Business Times.

Om euroen forsvinner kommer 17 valutaer tilbake. Gjetter du hvilke? Se listen lenger ned i saken.

– Før eller senere vil grekerne og internasjonale kreditorer gå lei av å slåss i en kamp de vet de taper. Dette vil føre til at euro-sonen brytes opp når Hellas dropper euroen, og da vil flere land antagelig følge etter etterhvert, sa Douglas McWilliams, sjefen for CEBR.

Tror det skal mer til

Ikke alle er like pessimistiske på vegne av euro-samarbeidet.

– Dette er ikke vårt hovedscenario. Selv om Hellas skulle gå konkurs, trenger ikke euroen gå under for det, sier Maren Romstad, valutaanalytiker i Dnb Nor Markets.

– Men jeg skjønner hva det siktes til. Hvis Irland, Spania og Portugal får like store problemer som Hellas, kan det bli verre. Men per nå virker det ikke som om situasjonen er like ille i disse landene. Hellas har større gjeldsbyrde og svakere vekst enn disse.

– Problemet med Hellas er at landet ikke har tatt tak i situasjonen i tide, sier Romstad.

Hun forteller at selv med all turbulensen i det siste har euroen holdt seg overraskende godt mot dollaren.

– Vi var oppe på rundt 1,50 euro for en dollar for en måneds tid siden, og nå er vi på 1,44. Dette er for så vidt ganske sterkt mot dollar. Så vårt hovedscenario er at euroen vil klare seg.

Les også: Rekordbillig pund nå

Hvis euroen forsvinner

Det er umulig å si med sikkerhet hva som vil skje med euroen, og om den vil stå han av til alle EU-landenes økonomier er på beina igjen.

Men dersom vi tenker at euroen faktisk vil forsvinne, da vil vi få et gjensyn med gamle valutaer vi ikke har sett på årevis.

Da vil 17 valutaer som har forsvunnet bli satt tilbake i omløp. Du kan jo teste deg selv for å sjekke om du husker hvilke 17 det er?

Landene det er snakk om er Tyskland, Frankrike, Nederland, Belgia, Italia, Spania, Irland, Portugal, Hellas, Østerrike, Finland, Estland, Malta, Kypros, Luxemburg, Slovakia og Slovenia.

Disse landene bruker euro i dag. Lyseblått indikerer land som ikke er offisielt med i euro-sonen, men som bruker euro likevel. De er ikke med blant de 17. Foto: Wikipedia Commons
Disse landene bruker euro i dag. Lyseblått indikerer land som ikke er offisielt med i euro-sonen, men som bruker euro likevel. De er ikke med blant de 17. Foto: Wikipedia Commons Vis mer


Hvor mange klarte du? Under finner du fasiten:

Bra eller dårlig om euroen forsvinner? (Avsluttet)
Dumt, det er så lettvint å bruke euro i alle de 13 landene(39%)
Bra, jeg savner de gamle valutaene(28%)
Jeg bryr meg ikke, så lenge den norske krona er sterk!(20%)
Skummelt, hvem vet hvordan det vil påvirke oss?(12%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- tyske mark
- franske franc
- nederlandske gulden
- belgiske franc
- italienske lire
- spanske pesetas
- irske pund
- portugisiske real
- greske drakmer
- østerrikske skilling
- finske mark
- estiske kroon
- maltesiske lire
- kypriotiske pund
- luxemburgske franc
- slovakiske koruna
- slovenske tolar

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer