Kom deg ut av rentetåka

En av to vet ikke hvor stor renteoppgang de tåler. Er du en av dem?

En undersøkelse Synnovate MMI har utført for Nordea, gjengitt i dag av dn.no, viser at under halvparten av nordmenn med boliglån har regnet ut hvor stor renteoppgang husstanden kan klare.

Er du blant den uvitende delen av befolkningen, er du bare noen ganske få tastetrykk unna full informasjon om hvilke konsekvenser renteendringer kan få for deg.

Med tre lenker til verktøy og sentrale artikler her hos oss, kan du rette opp din egen uvitenhet på under en halv time.

Scenariene

Aller først, kan det være gunstig å vite mer om hva som kan være sannsynlige renter i de nærmeste årene, og hvilke renter du kan avskrive som usannsynlige.

Norges Bank sier at en rente rundt 5,5 er midt i det intervallet som det er aller mest sannsynlig at renten vil ligge innenfor i 2009.

Trykk her og les mer om hva som er sannsynlige rentescenarier

Hvor mye har du igjen av lønna?

Etter at du har kastet ørneblikket på både mulige og umulige scenarier, er tide inne til å vende nesen mot din egen økonomi.

Omtrent hvor stort er forbruket ditt hvert år? Og sparingen? Hvor mye har du igjen av lønna til å betjene lån, etter at du har sørget for å holde deg selv og husstanden i live?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vår Hvor-mye-kan-du-låne-kalkulator hjelper deg med å anslå, og gir deg svar på hvor mye lån du tåler, med renter fra 2,5 til 12,5 prosent.

Trykk her, og finn ut hvor mye du kan betjene lån med hvert år.

Hvor mye koster en renteøkning?

Vil du heller nærme deg spørsmålet den andre veien fra, det vil si ved å finne ut hvor mye mer du må betale etter skatt ved ulike renteøkninger, har vi også hjelp til deg.

Vår renteendringskalkulator regner ut hvor mye større utgifter du får etter skatt hvis renten forandrer seg på annuitetslånet ditt.

Trykk her, og finn ut hva en renteøkning koster deg.

Denne lyngjennomgangen koster deg maksimalt en halvtime av ditt liv. Det er en god investering, for den tjukkeste rentetåka kan i verste fall koste deg dyrt.