Det er ikke til å unngå at noen blir fulle og ufine når mange tusen mennesker samles. Heldigvis er Ski-VM 2011 godt fornøyd med arrangementet.  Foto: All Over Press
Det er ikke til å unngå at noen blir fulle og ufine når mange tusen mennesker samles. Heldigvis er Ski-VM 2011 godt fornøyd med arrangementet. Foto: All Over PressVis mer

Kollenkos eller fyllefest?

KOMMENTAR: Hvordan synes du det var i år?

KOMMENTAR: «Fryktet angrep fra fulle nordmenn i kollen.» Dette var overskriften i en artikkel i Dagbladet helgen.

Det var ikke bare Marcus Hellner og Charlotte Kalla som reagerte på fylleriet i Kollen i helgen.

Selv var jeg til stede under femmila på lørdagen. Jeg dro opp til Kollen sammen med sønnen min på to år og mannen min. Etter å ha irritert oss litt over hvor mye penger vi måtte betale for å komme inn i publikumsområdet (250 kroner per voksen og 20 for barn), samt fremkommeligheten i anlegget, fant vi omsider en god plassering i kapellskogen der vi hadde rimelig god oversikt over skistadion, den store TV-skjermen og skiløypene rett utenfor stadion. Her satt vi fint til, og vi fikk se skiløperne hele fire ganger på en runde. Her var det også masse liv og action, som hører til i Kollen.

Vi la ut pleddet, satte fram matboksene våre, termosen med solbærtoddy, appelsiner og kvikk-lunsj, satte solbrillene på nesa og smurte oss med solkrem. Alt lå til rette for en god dag i Kollen.

- Faen, den er tom alt, send over den andre flaska a, hører jeg plutselig fra siden og får en eim av røyk i trynet samtidig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Drikker du fire øl i uka?

Fyll i Kollen

Synes du det var mye fyll i Kollen? (Avsluttet)
Jeg var ikke der, så jeg aner ikke.(49%) 225
Ja! (26%) 119
Nei!(23%) 106
Vet ikke helt.(2%) 11
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Harrytur som endte i Kollen

Jeg snur meg og observerer en svært usjarmerende gjeng ved siden av oss. Det er så trist. Det er en gruppe på sikkert ti personer, kvinner og menn. Det flyter av tomme spriflasker og ølbokser rundt dem. Rundt halvparten av dem holder på hver sin flaske tyrkershot, de røyker alle med begge hender (og det fortsetter de å gjøre under hele femmila), har på seg noen latterlige parykker og oppfører seg som noen idioter. De snøvler, prater i munn på hverandre og har ingen anelse om hvordan det ligger an med gutta i skisporet, og har ingen idé om at de blir glodd på heller!

– Jeg gruer meg til å bli over 40, for da blir man vel sånn, sier mannen min og ser en smule bekymret ut.

Jeg snur ansiktet 180 grader, og der sitte jaggu meg en annen gjeng som også drukner i flasker og røyk. Og merk at det ikke er ungdom det er snakk om her heller (de hadde det kanskje vært lettere å tilgi!). Neida, dette er også en gjeng godt voksne, som også ser ut til å ha endt harryhandelen i Kollen!

Noen forskere mener flatfyll er fint. Les mer her

Jeg ser på meg selv igjen, på sønnen min og på mannen min, og føler meg plutselig som del av den ultrasunne kjernefamilien der vi sitter med hver vår appelsin. Jeg forsetter å se rundt, og kan heldigvis bekrefte at det er mange andre personer som også spiser appelsin, drikker solbærtoddy og som nyter denne Kollen-dagen, men så er det disse fyllesvinene som plager meg litt...

Alkoholtørsten ligger i genen

Men de skader jo ingen

Jeg prøver å ta meg selv i å ikke bli irritert over de to gjengene rundt meg. De skader ingen og det ser jo oppriktig talt ut til at de har det gøy. Og om de til sammen har betalt mange hundre kroner for å være på et arrangement de ikke får med seg en døyt av, får det være deres problem, men jeg stiller meg likevel spørsmålet: Skal det være sånn i Kollen? Jeg ønsker særlig at sønnen min skal få en god opplevelse i Kollen og at dette skal bidra til å gi ham sunne interesser. Men det å være omringet av folk som røyker og drikker, og at området rundt oss ser ut som en stor søppelhaug etter arrangementet er ferdig, kaller jeg langt fra sunne interesser!

Jeg blir glad når jeg kontakter Ski-VM 2011, som arrangerte Holmenkollen 2010, og får bekreftet at det faktisk ikke var så ille i år. PR- og informasjonssjef i Ski-VM 2011, Nina Horn Hynne, kan bekrefte at det har vært veldig få negative tilbakemeldinger på arrangementet i år.

- Noe bråk

- Det var noe bråk ute i ytre løypenett på lørdag, men ellers har tilbakemeldingene vært positive. Politiet sier det var den roligste Kollen-søndagen på mange år. Men når mange tusen mennesker samles kan det hende at noen er for fulle eller for ufine, sier Horn Hynne.

Kanskje mannen min og jeg rett og slett bare hadde uflaks når det gjaldt hvor vi satte oss. Jeg velger å tro det.

Horn Hynne beklager opplevelsen vi hadde, og påpeker at de vil ha en markert familieprofil, og at det ikke er forenelig med fyll. Hun minner også om at det ikke er lov med medbrakt alkohol i publikumsområdene, og at det ikke ble solgt alkohol i år. Plagsomme folk bør vises bort, sier hun.

Hva er din mening om Kollen-helgen? Gå inn på Holmenkollen.no for å delta i spørreundersøkelsen.

Jeg skåler for et Kollen-VM 2011 med liv og leven, men uten fyllepreget jeg opplevde i Kollen i år.

Hva synes du om drikking og festing under arrangement i Kollen? Fortell oss hva du mener i debattforumet under.