- Kollektivprisene øker ikke

I forslag til Statbudsjett for 2016, øker merverdiavgiften på persontransport fra 8 til 10 prosent. Men dette skal ikke medføre økte kollektivpriser, ifølge regjeringen.

<b>SKAL IKKE BLI DYRERE:</b> Ifølge Samferdselsdepartementet, skal ikke den økte skatten på persontransport medføre økte billettpriser. Men for reiser med taxi, ekspressbusser og Flytoget, er det en annen sak. Foto: BRYNJULF BLIX
SKAL IKKE BLI DYRERE: Ifølge Samferdselsdepartementet, skal ikke den økte skatten på persontransport medføre økte billettpriser. Men for reiser med taxi, ekspressbusser og Flytoget, er det en annen sak. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et av punktene i forslaget til det nye statsbudsjettet som har fått mye oppmerksomhet, er den økte «moroskatten». Regjeringen foreslår å øke den lave merverdiavgiftssatsen fra 8 til 10 prosent.

Denne satsen omfatter tjenester som persontransport, overnatting, allmennkringkasting samt adgang til kino, museer, fornøyelsesparker og store idrettsarrangement.

Som Dinside også antydet i saken om de mange hundre tusener nordmenn som vil kunne få redusert eller bortfall av reisefradrag i forbindelse med reisevei til jobb, kunne man anta at denne økte satsen kan medføre økte kollektivpriser.

Men ifølge samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen skal kollektivprisene i hovedsak forbli uendret.

SJEKK SELV MED VÅR KALKULATOR: Sjekk hva de foreslåtte endringene i statsbudsjettet for 2016 vil bety for deg

- IKKE ØKTE BILLETTPRISER: Samferdselsminister Kjetil Solvik-Olsen hevder at den økte merverdiavgiften på persontransport kompenseres gjenom økte tilskudd - og skal dermed ikke medføre økte billettpriser. Foto: OLAV HEGGØ/FOTOVISJON
- IKKE ØKTE BILLETTPRISER: Samferdselsminister Kjetil Solvik-Olsen hevder at den økte merverdiavgiften på persontransport kompenseres gjenom økte tilskudd - og skal dermed ikke medføre økte billettpriser. Foto: OLAV HEGGØ/FOTOVISJON Vis mer


- Hovedsakelig uendret

«Billettprisene på kollektivtransport øker ikke selv om moms på persontransporttjenester går opp», skriver regjeringen i en pressemelding.

- Billettprisene på kollektivtransport blir hovedsakelig uendret, selv om lav mva-sats øker fra 8 til 10 prosent. Økte kostnader for kollektivselskapene vil bli kompensert for gjennom økte bevilgninger over offentlige budsjett, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i pressemeldingen.

Solvik-Olsen påpeker at det er feil at den økte momsen vil resultere i dyrere billettpriser for kollektivtransport og flyreiser til distriktene.

- Det er i Samferdselsdepartementets budsjett for 2016 lagt inn kompensasjoner på alle områder der Samferdselsdepartementet har inngått en avtale om kjøp av transporttjenester, som for eksempel ved kjøp av regionale flyrutetjenester og kjøp av persontransporttjenester med tog. Samtidig øker vi bevilgningene til kollektivsatsing og opprettholder et rekordhøyt nivå på jernbanetilbudet, hevder Solvik-Olsen.

LES OGSÅ: Du får mindre i reisefradrag

Men her kan du merke moms-økningen

Det er likevel slik at noen virksomheter ikke vil kompenseres i form av tilskudd.

Dette gjelder kommersiell virksomhet, som for eksempel Flytoget, drosjer og ekspressbusser.

De vil ikke få kompensasjon for momsøkningen.

- Endringene i momssatser kommer som følge av forslag til skattereform, og har til formål å forenkle og effektivisere skattesystemet vårt. I sum gis det betydelige skattelettelser, selv om det altså gir noen enkelte utslag hvor det blir små økninger, sier Solvik-Olsen.

Ifølge forslaget til Statsbudsjett for 2016, heter det at «Forslaget om økningen av den lave merverdiavgiftssatsen fra 8 til 10 prosent anslås å gi økte inntekter på 650 millioner kroner påløpt og 500 millioner kroner bokført i 2016, hensyntatt kompensasjon på utgiftssiden av budsjettet blant annet til kollektivtransport.»