Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.comVis mer

Kobler sprøytemidler til lav skoleprestasjon

Barn som er unnfanget om sommeren gjør det dårligere på skolen, ifølge forskere. Sprøytemidler kan ha skylda, mener de.

Barna som er født på våren gjør det signifikant dårligere i nasjonale tester i språk og matte enn andre unge. Det viser en studie av mer enn 1,5 millioner barn mellom 8 og 15 år på over 22.000 amerikanske skoler.

- Dette fant vi uavhengig av kjønn, alder og etnisk bakgrunn, sier forsker Paul Winchester, professor i klinisk pediatri ved Indiana University School of Medicine til Mozon.no.

Forskerne setter funnene i sammenheng med at disse barna unnfanges på sommeren da bruken av sprøytemidler er mest utbredt.

Norske forskere frykter også miljøgifter hos gravide:

Fødes for tidlig

- Fosterhjernen begynner utviklingen raskt etter unnfangelse. Sprøytemidler og nitrater kan endre de hormonelle miljøene i en gravid mor og utviklingen av barnets hjerne, sier Winchester.

Les også: Økt utslipp av farlig miljøgift:

Winchester og kollegene har tidligere funnet at antall kvinner som får barn med fødselsskader, er høyest når barna er unnfanget på sommeren. De fant også at fødsler om sommeren oftere skjer prematurt.

- Disse tallene burde ikke endre seg i forhold til årstid. Det skulle ikke være noen grunn til at en årstid er verre enn en annen, sier Winchester.

Han legger til at Skandinavia har vært langt foran USA i å regulere de forurensende stoffene.

- Sterk støtte

Sprøytemidler er allerede kjent for å forårsake skjoldbruskkjertelproblemer hos gravide, noe som er antatt å påvirke intelligensen til det ufødte barnet, skriver Daily Mail.

På den årlige konferansen i Pediatric Academic Society i USA sa Winchester at han ikke har bevis for at sprøytemidler faktisk er problemet hva angår skoleprøvene, men at funnene gir ”sterk støtte til en slik hypotese".

I 2005 sa Royal Commission on Environmental Pollution at å spøyte jorder er en potensiell helserisiko og at dette kan ha ansvaret for sykdommer som Parkinsons, kreft og ME.

Les også: Barnekreft kan skyldes forurensing:

- Kan ikke konkludere

Flere forsøk på flere dyrearter har vist at de kjemiske stoffene i sprøytemidler kan ha en betydelig innvirkning på mange organsystemer. Det sier forskningssjef og professor Terje Traavik ved Norsk institutt for genøkologi.

- De kan virke inn på blant annet hjernen, forplantingssystemet og immunapparatet. Anvendt på feil tidspunkt og i feil doseringer kan det ha den type effekt som disse forskerne påpeker.

Traavik understreker imidlertid at det ikke er mulig å trekke noen konklusjoner om årsakssammenheng i den amerikanske studien.

- Mange ganger har man begått store feil ved at man har sett seg blind på èn årsaksfaktor. Man må inkludere eller ekskludere mange andre mulige årsaker for å trekke en bastant konklusjon, noe forskeren jo selv også sier, utdyper Traavik.

Han sier han for eksempel gjerne skulle visst om mødrene til barna som gjorde det dårligere på skolen kom fra jordbruksområder. Winchester sier til Mozon at geografisk bakgrunn er neste skritt i forskningen.

Den britiske Crop Protection Association, som representerer sprøytemiddelfabrikantene, peker på at sprøytemidler er nødvendige for jordbruk og gartnere, og at bruken er strengt regulert.

Barn og ungdom er spesielt sårbare når det gjelder miljøgifter, ifølge en europeisk undersøkelse: