Knus hvitløken!

De fleste vet at hvitløk er sunt. Men visste du at de helsebringende egenskapene blir bedre bevart dersom du knuser hvitløken før du lager maten?

Hvitløk er både godt for ganen, og sunt for kroppen. Hvitløk har vært i medisinsk bruk i flere hundre år og mange kaller det for naturens eget antibiotikum.

Hvitløk, som inneholder det aktive virkestoffet allicin, er kjent for å ha en gunstig virkning på immunforsvar, kretsløp, blodtrykk, hjerte og allergier.

Den er også ansett for være et effektivt hjelpemiddel for fordøyelsen. I tillegg har hvitløken slimløsende og bakteriedrepende egenskaper. Amerikansk forskning viser også at hvitløk kan beskytte mot kreft.

Hvitløk kan også brukes til slanking! Les mer her:

Pleier du å bruke hvitløk i matlagingen? Og er i tillegg ute etter å dra nytte av de helsebringende effektene? Da bør du i så fall huske på å knuse hvitløken først.

Bevarer sunne egenskaper
Den beste måten å bevare hvitløkens sunne egenskaper under matlaging er ved å knuse den først, viser en ny studie.

Hvitløk inneholder stoffer som viser seg å redusere risikoen for blodpropp. Men de fleste studier på hvitløk har testet rå hvitløk, og koking kan ødelegge disse stoffene, skriver helsenettstedet WebMD.

Ved å knuse hvitløken først, kan du unngå å ødelegge stoffene, viser forskning fra Universidad Nacional de Cuyo, i Argentina.

Forskerer Galmarini og kollegene hans fant at ved å koke hvitløk i tre minutter eller å steke den i ovnen på cirka 200 grader, har dette samme blodfortynnende effekt som rå hvitløk. Men ved koking av hel hvitløk i seks minutter blir de blodfortynnende egenskapene hemmet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men når Galmarini knuste hvitløken før selve kokingen, bidro det til å opprettholde de gode egenskapene, selv om de mistet en del av de blodfortynnende egenskapene etter koking mellom tre og seks minutter.

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Agricultural and Food Chemistry

Hvitløk som kjerringråd
Er du i ferd med å bli forkjølet? Da kan ingefær og hvitløk gjøre susen for deg, skriver nrk.no:

Du kan snu en forkjølelse straks du merker at du begynner å bli dårlig, ved å innta følgende:

4-5 hele hvitløkfedd
3-4 skiver (ca. 2mm tykkelse) fersk ingefærrot
1 liter vann

Gi det hele et oppkok og la det trekke i minst en time. Drikk opp alt i løpet av en dag.