Knock-out på bruktbilselgeren

Har bruktbilkjøpet blitt et mareritt? Vi viser deg hvordan du bør gå fram når selgeren ikke har gitt deg alle opplysningene.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

En ting er å ha rett, en annen å få gjennomslag for det som er riktig.

Vi har tidligere gitt deg vår sjekkliste for kranglelystne bilkjøpere, der vi har vist deg hvordan du klager og hvilke klagefrister du må huske på, hvordan du får feilene rettet, hvordan du får prisavslag, når du kan heve kjøpet, og ikke minst når du kan kreve erstatning.

Nå viser vi deg hvordan du bør gå fram i praksis for å få det du har krav på, med utgangspunkt i de tilfellene der bruktbilselgeren har feilinformert eller holdt tilbake opplysninger.

Artikkelen er et resultat av en DinSides medarbeideres erfaring.

Kjøp av Audi 80 stasjonsvogn

Geir Andersen kjøpte en Audi 80 stasjonsvogn 1995 modell av Skedsmo bil. Prisen var 130.000 kroner.

- Bilen fungerte helt fint, og det kom derfor som en stor overraskelse da jeg etter en ukes tid mottok en innkalling fra Biltilsynet. I brevet sto det at bilen måtte vises på grunn av en tidligere storskade, noe jeg var fullstendig uvitende om, sier Andersen.

Feil årsmodell?

- Brevet opplyste også om at bilen ikke var en 1995 modell, men faktisk en - 94 utgave. Med andre ord var bilen ett år eldre enn jeg hadde fått opplyst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Etter å ha mottatt innkallingen fra Biltilsynet, begynte jeg å rote i papirene i bilens hanskerom.

Til min store overraskelse fant jeg der bilder av bilen etter kollisjonsskaden, samt kvittering fra et bilopprettingsverksted for justering av bilens for -og bakaksler.

Årasaiken til justeringen var også oppgitt: - Bilen var klassifisert som et vrak, bekrefter Andersen. Spørsmålet nå var hvordan jeg burde gå fram for å få hevet kjøpet.

Svaret finner du ut ved å trykke på lenkene øverst til høyre i artikkelen.

Heving av kjøpet?

Heving av kjøpet innebærer kort fortalt at kjøperen leverer bilen tilbake til selgeren, og får kjøpesummen i retur, framgangsmåten er forklart her.

Vilkåret for heving av avtalen er at det foreligger et vesentlig kontraktsbrudd, og det er mangelens betydning for kjøperen som er det sentrale. Hvorvidt de feilaktige opplysningene, og de manglende opplysningene var nok i denne saken, finner du ut ved å trykke på lenkene øverst til høyre i artikkelen.