Klør seg jobbsyke

120 000 nordmenn sliter med det. Mange så mye at det går ut over både jobb og skolegang.

Om lag 120.000 nordmenn har i dag hudsykdommen psoriasis. Foto: Norsk Psoriasisforbund
Om lag 120.000 nordmenn har i dag hudsykdommen psoriasis. Foto: Norsk Psoriasisforbund Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ni prosent av nordmenn med psoriasis har blitt hindret i å jobbe eller studere på grunn av hudsykdommen De fleste av disse var kvinner, selv om det er like mange menn som kvinner som lider av psoriasis.

Det viser en ny undersøkelse blant 1452 norske psoriatikere, gjennomført av Capella Media på vegne av Norsk Psoriasisforbund.

Røyking kan gi psoriasis

Undersøkelsen viser også at:

  • Blant de ni prosentene sa 5,3 prosent av kvinnene at de ikke hadde kunnet jobbe eller studere i løpet av uken før undersøkelsen ble gjennomført. Tilsvarende tall for menn var 3,6 prosent.
  • Fire prosent i alderen 45 og 64 år svarte ja på spørsmålet om de hadde måttet utebli fra jobb eller studier, mens tallet for aldersgruppen 18-24 år kun var én prosent.
  • 18 prosent svarte at huden i stor eller svært stor grad har påvirket sosiale aktiviteter eller fritidsaktiviteter den siste uken. Her var også flertallet kvinner. I tillegg til kjønn, hadde alder også en innvirkning: 8,3 prosent av de mellom 45 og 64 år, mot bare 1,5 prosent av de yngre mellom 18 og 24, svarte i stor eller svært stor grad på det samme spørsmålet.
  • 14 prosent svarte at huden i stor eller svært stor grad hadde vært til hinder for å utøve idrett i den samme perioden

Forbundsleder i Norsk Psoriasisforbund, Owe Stangeland, mener det er uakseptabelt at så mange personer med psoriasis blir hindret i jobb eller studier på grunn av hudsykdommen.

Visste du at spillkonsollet kan gi hudsymdom?

Får ikke behandling

Ifølge Stangeland er hovedårsaken til denne situasjonen av personer med psoriasis ikke får den behandlingen de har krav på.

- Det finnes i dag effektiv behandling for de ulike formene for psoriasis, men faktum er at disse behandlingstilbudene er utilgjengelige for altfor mange psoriasispasienter rundt om i landet, sier han.

Ifølge Stangeland er tilbudet om lysbehandling ute i distrikts-Norge altfor dårlig utbygd. Det fører til at mange med psoriasis ikke klarer å holde sykdommen under kontroll.

- Det kan i neste omgang føre til sykmeldinger og fravær fra skoler og universitet, sier Stangeland, ifølge en pressemelding.

Han legger til:

- Det er også viktig at psoriatikere med moderat til alvorlig psoriasis blir vurdert til såkalt biologisk behandling. Dette er kostbar, men meget effektiv, behandling, som i løpet av relativt kort tid vil kunne føre til at mange av disse som blir hindret i jobb og studier på grunn av sin sykdom kan vende tilbake, hevder han.

Om lag 120 000 nordmenn har i dag hudsykdommen psoriasis.

Les om psoriasis på Lommelegen

Flere med arveanlegg

I tillegg til alle som har hudsykdommen, har et visst antall arveanlegget i seg.

Psoriasis er en systemsykdom, vanligvis med tykke skjelldannelser som dekker en sår hudoverflate, og skyldes ubalanse i immunsystemet. Dette kan også påvirke andre organer som ledd, mage, tarm og sirkulasjonsorganer.

Hudsykdom farlig for hjertet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer