Klør du? Øl kan ha skylda

Er du glad i øl øker risikoen for at du får psoriasis.

Spesielt kvinner er utsatt for å utvikle psoriasis hvis de drikker mer en fem øl i uken. Foto: Colourbox
Spesielt kvinner er utsatt for å utvikle psoriasis hvis de drikker mer en fem øl i uken. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes enkelte gode grunner til å drikke alkohol,> men ikke alle sider ved alkoholen er like heldige.

Er du kvinne, kan du nemlig lettere få psoriasis hvis du drikker øl, viser en ny studie.

Undersøkelsen viser at kvinner som drikker fem øl eller mer i uken kan fordoble risikoen for å utvikle sykdommen. Dette kan komme av det høye innholdet av gluten i ølet.

Det er imidlertid ikke funnet noen sammenheng mellom psoriasis og inntak av andre former for alkohol enn øl - heller ikke lettøl. Dette kan tyde på at det er en unik bestanddel i alkoholholdig øl som er årsaken. 80 000 kvinnelige sykepleiere deltok som testpersoner i nesten 15 år i denne omfattende studien. Kvinnene var i alderen 27 til 44 år.

Les også: Øl er bedre enn brus

Dobbelt så stor risiko

- Alkohol kan øke risikoen for å få psoriasis av flere årsaker. Blant annet kan det skyldes forandringer i immunsystemet, skriver forskerne som har utført studien.

Forskerne studerte alkoholvanene til de 80 000 sykepleierne og sjekket om de hadde fått diagnostisert psorias.

Blant kvinnene var det 1150 som hadde psoriasis. Sammenlignet med dem som ikke drakk øl, hadde kvinnene som drakk 2,3 alkoholenheter eller mer i uken, nesten dobbelt så stor risiko for å utvikle posoriasis.

Les også: Maten som spiser kiloene

Dukker opp før du fyller 40

I Norge er det omtrent 120.000 nordmenn som har psoriasis. Sykdommen kan komme når som helst i livet, men utvikles som oftest i alderen 20-30 eller i 50-60-årsalderen. Kun 10 prosent får sykdommen allerede som barn, men 75 prosent av de syke får psoriasis før de fyller 40 år, skriver Kjetil Guldbakke, hudlege i Lommelegen.no

Psoriasis finnes i ulike typer og alvorlighetsgrad, og varierer fra person til person. Den eneste plagen ved siden av utslettet, er kløe, som 85 prosent rammes av.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer