Mark i magen er ikke så uvanlig som man kunne håpe på. Foto: Panther Media
Mark i magen er ikke så uvanlig som man kunne håpe på. Foto: Panther MediaVis mer

Klør du bak?

Da kan det hende du har ubudne gjester på besøk.

Plages du av hyppig og kraftig kløe der bak er det en risiko for at du har pådratt deg innvollsparasitter. Omgås du barn ofte er dette desto mer sannsynlig.

Les også: 5 parasitter du ikke vil ha

Barn er nemlig aller mest utsatt for det som er den vanligste innvollsparasitten i Norge; barnemark - eller «enterobius vermicularis» som den heter på fagspråket.

Lege Anne Lindboe på Lommelegen.no har skrevet en utførlig artikkel om denne lille rakkeren:

Ufarlig, men ubehagelig

Barnemark er en liten, trådtynn mark som er cirka 10 millimeter lang. Den finnes bare hos mennesker, og man regner med at nesten halvparten av alle barn har vært smittet.

Barnemark forekommer hyppigst hos barn i alderen 4–10 år og sjeldnere hos barn under 1 år og voksne. Parasitten er helt ufarlig, men ofte ubehagelig for verten.

Eggene overføres

Den voksne marken lever øverst i tykktarmen, og om natten vandrer hunnen ut gjennom anus for å legge egg i området omkring endetarmen. Dette kan føre til intens kløe, og barnet vil gjerne klø seg i området.

Les også: Parasitt rammer badenymfer

På denne måten kan barnet få markens klebrige, små egg på fingrene og under neglene. Derfra kan de overføres til leker eller mat som et annet barn fører inn i munnen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eggene kan også overføres via luft, ved at de ristes løs fra sengetøy eller undertøy. De er svært motstandsdyktige og kan overleve flere uker utenfor kroppen.

Slik oppdages barnemark

Det vanligste symptomet er kraftig kløe omkring endetarmen på kvelden og natta. Noen kan også oppleve magesmerter, kvalme, irritabilitet og søvnproblemer. Mange har ingen symptomer i det hele tatt, og kan være smittebærere uten å vite om det selv.

Marken kan sees som små, levende hvite tråder i avføringen eller omkring endetarmen. Den er lettest å oppdage om natten. Man kan også klistre en tapebit mot huden omkring anus om morgenen og levere den til legen, som vil se etter eggene i mikroskop.

Les også: Bader du med bakterier?

Slik behandler du barnet

Barnemark er veldig smittsomt, og det er derfor viktig å behandle hele familien samtidig. Som regel er det ikke nødvendig å kontakte lege. Man kan kjøpe Vermox-tabletter eller -mikstur på apoteket reseptfritt.

Man tar en dose, og gjentar den etter én uke for å være sikker på at også eggene forsvinner. Ekstra god hygiene er nødvendig de neste to ukene for å unngå ny smitte. Samtidig bør man vaske sengetøy, nattøy og håndklær til alle i familien.

Barn under 1 år og gravide bør imidlertid behandles av lege. Man bør også kontakte lege dersom barnet ikke blir kvitt marken etter at behandlingen er ferdig.

Les også: Se opp for ferieparasittene

Gode smitteråd

Små barn er spesielt utsatt for smitte fordi de ofte putter fingrene i munnen. Det oppstår ofte «barnemarkepidemier» i skoler og barnehager. Gode hygienetiltak kan begrense smitterisikoen.

Det er viktig med god håndvask før alle måltider og etter toalettbesøk.
Negler bør klippes korte og skrubbes godt. Skifte av undertøy og bad hver morgen hindrer smitte av egg fra endetarmen.