Klokke-kopiene er så gode at du knapt ser forskjell

Her får du vite hvordan du skiller dem fra originalene.

<B>FALSKE TILBUD:</B> I mange land tilbys piratkopierte klokker åpenlyst. Her fra en butikk i Macao i Kina. Bildet er tatt bare dager etter at politiet aksjonerte mot slike butikker i området. Foto: TYRONE SIU/REUTERS/NTB SCANPIX
FALSKE TILBUD: I mange land tilbys piratkopierte klokker åpenlyst. Her fra en butikk i Macao i Kina. Bildet er tatt bare dager etter at politiet aksjonerte mot slike butikker i området. Foto: TYRONE SIU/REUTERS/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På tross av smartklokkenes inntog, er det gjeveste for mange fortsatt å kjøpe et mekanisk ur, som oftest med automatisk opptrekk. Men slike koster ofte flere titalls tusen kroner, og dermed er det fristende å benytte seg av tilbud om forfalskninger.

Skal det være en Omega til 150 kroner? Eller en Rolex til 200?

Alle som har vært i Syden har fått slike «stjernetilbud», gjerne i en basar eller hos en gateselger. Mange har også kjøpt, bare for å oppdage at det i beste fall dreier seg om et billig batteri-ur i usselt metall.

Men de siste årene har kopi-industrien oppgradert seg kraftig, både når det gjelder teknologi og design. Det er ikke slik lenger at rimelige kopi-ur nødvendigvis er dårlige ur.


Kopiene er rett og slett så gode at de nesten ikke er til å skille fra originale, verken utenpå eller inni.

Samtidige må du regne med å betale betydelig mer for en virkelig god kopi enn de dårlige kopiklokkene som fortsatt selges mange steder.

«Offisielle» pirat-butikker

I mange land finnes det flotte butikker som selger det de kaller kvalitets-piratvarer eller såkalt «genuine fake».

EKTE VARE: Tidssonen-redaktør Jon Henrik Haraldsen anbefaler deg å sjekke at sertifikat og eske er på plass før du slår til på et billig klokketilbud. Foto: LINKEDIN
EKTE VARE: Tidssonen-redaktør Jon Henrik Haraldsen anbefaler deg å sjekke at sertifikat og eske er på plass før du slår til på et billig klokketilbud. Foto: LINKEDIN Vis mer


- Det er definitivt slutt på den tiden da du bare kunne kaste et blikk på urskiven og konstatere at sekundviseren hakket. Moderne kopi-ur går jevnt, akkurat som originale mekaniske ur. Og de er utrolig like originalene, sier redaktør Jon Henrik Haraldsen på nettstedet Tidssonen.no.

Haraldsen forteller at det har oppstått en hel industri som lager kopi-klokker av høy kvalitet.

- Falske klokker er i dag like originalene. Både de ytre delene og innmaten blir kopiert ned til minste detalj. Det finnes til og med en egen nisje for entusiaster og samlere som er spesielt interessert i slikt.

Det er ofte relativt dyre klokker det er snakk om, selv om de bare koster en brøkdel av det originalene koster.

Klokker til 90.000 selges til 1.700

Nettsteder som Perfect Watches og OK-Replica selger varene sine helt åpent, og legger ikke skjul på at det er kopier det er snakk om.
En Rolex Submariner som normalt koster nærmere 90.000 i Norge finner du for eksempel til 180 euro (om lag 1684 kroner). For 2.077 får du «James Bond-klokka» (den han brukte i 2008 og 2012 - hele lista finner du på Watchtime.com) Omega Seamaster Planet Ocean, som ligger på 58.000 i Norge.


Og vil du riktig flotte deg med bling-klokker av den typen stjerne-rapperne foretrekker, kan du kjøpe deg en Hublot Big Bang som i ekte versjon koster 287.000. I pirat-butikken koster den bare litt over 2.400. (Vi tar forbehold om at originaler og kopier ikke er direkte sammenlignbare. De norske prisene er omtrentlige.)

- Noen merker mer utsatt for slik kopiering enn andre. Rolex er mest kopiert, og disse kopiene er det aller vanskeligst å skille fra originalene for menigmann. Men også Omega, Hublot og Audemar Piquet-klokker finnes i svært gode kopiutgaver, forteller Jon Henrik Haraldsen.

«EKTE FALSK»: Flere nettbutikker tilbyr kopi-klokker som ligner originalene på en prikk. Foto: PERFECT WATCHES
«EKTE FALSK»: Flere nettbutikker tilbyr kopi-klokker som ligner originalene på en prikk. Foto: PERFECT WATCHES Vis mer


Falskt er ikke kult

En undersøkelse fra 2013 viser at nordmenn flest helst vil ha originale varer, og at det både gir lav status og dårlig selvfølelse å bli sett med en kopi - uansett hvor god den måtte være.

De fleste mener derfor - akkurat som luksus-bransjen selv - at det er bedre å spare til originalen enn å havne i kategorien «falske folk som bærer falske klokker».

BØR FØLGE MED: Eske, sertifikat og annet originalt tilbehør er viktig for å fastslå at uret er ekte. Foto: PHILIPPINE WATCH CLUB/PHOTOBUCKET
BØR FØLGE MED: Eske, sertifikat og annet originalt tilbehør er viktig for å fastslå at uret er ekte. Foto: PHILIPPINE WATCH CLUB/PHOTOBUCKET Vis mer


Men hva om du blir tilbudt ei klokke som gir seg ut for å være ekte til en hyggelig pris og du ikke føler deg sikker på om den er ekte?

- Det første du bør forvisse deg om, er at det dreier seg om en autorisert forhandler. Da er du alltid trygg. Men ekte klokker finner også veien til det såkalt gråmarkedet, for eksempel via konkurser eller overskuddslager. I slike tilfeller bør du forvisse deg om at original eske og sertifikat følger med.

Haraldsen sier at han aldri har opplevd at både klokke og materiellet som følger med har blitt forfalsket.

- Sjekk for sikkerhet skyld at serienummeret på klokka stemmer med nummeret på sertifikatet. Og dersom serienummeret er filt vekk, bør du holde deg langt vekk. Da dreier det seg etter all sannsynlighet om tyvegods.

Pirat-klokker kan du ikke regne med å få service på i Norge.

- Det kan tenkes at noen urmakere er villige til å åpne klokken for å se om den er ekte. Men de fleste vil ikke ta i slike piratkopierte klokker, avslutter Haraldsen.

Mer om piratvarer:
Sjekk de freidige etterligningene
Kjøpte piratkopiert Parajumpers-jakke fra falsk nettbutikk
Er det lov å selge piratkopierte varer på Finn.no?
Mener piratkopier er livsfarlige og «skader oss alle»
Farlig å kjøpe piratkopier
Er det lov å kjøpe britiske kopier av designmøbler?
Kjøpt piratkopi på Finn.no? Krev pengene tilbake!
Disse piratvarene stoppes i tollen
Ser du forskjell på ekte og falsk høytrykkspyler?
Norske tollere jakter på piratkopier
Privatpersoner kan få krav etter pirat-kjøp

Mer om klokker:
Slik velger du riktig armbåndsur
Ikke kjøp klokke her!
Smartklokke i luksusklassen
Ikke så smart å kjøpe klokke i utlandet
Her er nyhetene fra Baselworld 2016
Her er dingsen som gjør vanlige klokker til smartklokker
Link vil gjøre vanlige klokker smarte
Nå blir også mekaniske ur billige
Disse klokkene trenger bare vann
Slik opererer det norske gråmarkedet for klokker

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!