STENGT PÅ JULAFTEN: Skal du handle akevitt før jul, er siste frist lille julaften kl. 15. Og skal du ha sjampis til nyttårsaften, må du kjøpe den dagen før. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix
STENGT PÅ JULAFTEN: Skal du handle akevitt før jul, er siste frist lille julaften kl. 15. Og skal du ha sjampis til nyttårsaften, må du kjøpe den dagen før. Foto: Lise Åserud/NTB scanpixVis mer

Åpningstider for polet og ølsalget jula 2017

Klokka 15 er siste frist om du skal handle på polet lille julaften

Her er salgstider for øl i butikk og Vinmonopolets åpningstider i jule- og nyttårshelga. I år er siste frist før jul den 23. desember.

Fjorårets nyttårsaften var historisk. For første gang holdt Vinmonopolet åpent den dagen, fra 10 til 15 som på en vanlig lørdag.

I år faller dagen på søndag, og dermed et Polet stengt. Det samme gjelder julaften.

Siste frist for å skaffe seg vin, brennevin og øl med over 4,7 prosent alkoholinnhold er dermed lille julaften og lille nyttårsaften, som begge har normale lørdagsåpningstider disse dagene.

FØRSTE GANG: Etter lovendringen vil polene for første gang holde åpent på påskeaften. Foto: NTB Scanpix
FØRSTE GANG: Etter lovendringen vil polene for første gang holde åpent på påskeaften. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Onsdag, torsdag og fredag i romjula er Vinmonopolet åpent som normalt, fra 10:00 til 18:00. På helligdagene 1. juledag og 2. juledag samt 1. nyttårsdag (mandag 1. januar) er det stengt.

Utsalg på mindre steder kan ha kortere åpningstid. Du finner oversikten over samtlige butikker i hele landet med åpningstider på Vinmonopolets nettside.

Forventer salgsrekord

- I år forventer vi salgsrekord den siste uka før jul. Dette har rett og slett med kalenderen å gjøre, at julaften er på søndag. Men vi ser også at folk venter lenger enn før med å gjøre juleinnkjøpene. De planlegger mindre, sier pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet til Dinside.

Han påpeker også at de store opphopningene av folk foran kassene i dagene før jul for lengst er historie.

- Ordet «polkø» er i ferd med å forsvinne fra det norske språk, og jeg tipper at om få år er det knapt noen som husker det lenger. Overgangen fra salg over disk til selvbetjening er mye av forklaringen, men vi har også funnet andre måter å avvikle handelen mer effektivt på.

Tok sin tid

Allerede i 2014 ble det bestemt at Vinmonopolet skulle få selge alkohol på dager de tidligere holdt stengt, nærmere bestemt påskeaften, pinseaften, valgdager samt nyttårsaften.

Men selv om lovendringen trådte i kraft allerede 1. januar 2015, holdt polene stengt påskeaften både i 2016 og året før.

Årsaken var at denne dagen ikke var forhandlet frem som arbeidsdag for polets ansatte. Partene kom heldigvis til enighet, og både nyttårsaften i fjor og påskeaften i år hadde Vinmonopolet åpent.

Men alt dette er altså ikke relevant for denne jula.

En tur over grensa?

Systembolaget i Sverige har stengt både julaften, 1. og 2,. juledag, som i Norge.

Fredag 29. desember har de utvidet åpningstid til 19 for å fange opp nyttårssalget, mens det dagen etter er normalt lørdagsåpent (kan variere fra butikk til butikk, se oversikten). 1. nyttårsdag har de stengt.

Mange som bor i Finnmark tar turer over finskegrensa for å handle. Her har Alko åpent lille julaften til kl. 18. På virkedagene i romjula har butikkene oppe til 20, og lørdag før nyttår til kl. 18.

Sjekk når du kan kjøpe øl

Salg av øl med alkoholstyrke opp 4,7 prosent i butikk er både regulert av nasjonal lov og kommunale forskrifter. Det kan derfor være variasjoner fra kommune til kommune.

Ifølge loven skal alt salg av alkoholholdig drikke fra butikk opphøre på søndager og helligdager.

For øvrig er det vanlige hverdags- og lørdagstider som gjelder.

Øl i nabolandet

I Sverige er det jo slik at bare øl med maks 2,8 eller 3,5 prosent alkoholinnhold kan selges i vanlige butikker.

Det som vi forbinder med øl i Norge må du altså på Systembolaget for å få tak i.

Forøvrig følger ølsalget åpningstidene i butikkene, og det er dermed ingen restriksjoner på hvilke dager eller tider ølet kan selges.

Og her er det jo en redning for grenseboere som gjerne vil ha seg en skummende pils når norske butikker har stengt, og legger mer vekt på smak enn alkoholinnhold.

Åpent både 2. juledag og nyttårsaften

Dagligvarebutikkene i Nordby-senteret rett over grensen ved Svinesund har åpent 10-18 lille julaften.

I julehelga holder de stengt som i Norge, mens de i romjula har åpent 10-20.

På nyttårsaften har de oppe mellom 9 og 15, selv om det er søndag.

Töcksfors shoppingsenter over grensa ved Ørje er enda mer liberale. De holder åpent både 2. juledag (12-18) og nyttårsaften (9-15).

LES OGSÅ:
Så mye alkohol kan du ta med deg
Helt andre aldersgrenser i Sverige
Nå er det lov på valgdagen også