Kløende tid i vente

I disse dager begynner or og hassel å spre sine første pollenfrø, og tusenvis av nordmenn vil de neste månedene oppleve de plager pollen medfører.

De fleste jubler over at snøen smelter, solen titter fram og vinterklærne endelig kan legges bort. Men for mange er det et skår i gleden: Med våren kommer pollen.

I pollensesongen lider omtrent 16 prosent av befolkningen av kløende øyne, nese og hals. Pollen er korn som sendes ut av befruktningsklare planter. Disse kornene bæres av vinden, og flyr dermed i luften vi puster inn. Allergikere tåler ikke å få disse kornene inn i kroppen, og vil derfor reagere med ulike plager. De fleste merker ikke at de får i seg pollenkornene.

Allerede i mars-april begynner or og hassel å sende ut pollen. Ifølge Norges astma og allergi-forbunds nettsider startet sesongen i midten av mars i 2004. Samme år startet bjørkesesongen i april-mai, gressesongen i juni og burot i juli. Spredningen varierer noe fra år til år.

Pollensesongen starter i kystområdene i Sør-Norge. Nord-Norge rammes senere og blir fortere ferdig.

Symptomer på pollenallergi er hovedsakelig kløe i nese, øyne og hals. Du kan også oppleve hodepine, slapphet, nedsatt konsentrasjonsevne, astma og hudproblemer i denne perioden. Enkelte vil oppleve kyssallergier, det vil si reagere på noen matvarer.

Her er noen råd for å gå en pollensesong uten store plager i møte:

Medisiner
Ikke vent på plagene før du tar medisiner. Få resept av legen allerede nå, så du kan begynne med medisinene i god tid før sesongen starter.

Vask vekk
Skyll øyne og nese daglig. Bruk gjerne saltvann. Vær også nøye med å vaske hender og hår.

Følg med
Følg pollenvarsler i mediene. Da vet du når du bør begynne med medisiner.

Lukk vinduer
Det frister kanskje ikke med lukkede vinduer på varme dager, men det hindrer at pollen kommer inn i huset. Det er mindre pollen i lufta om kvelden og natta, så du kan bruke denne tiden til å lufte ut. Du bør imidlertid ikke sove med åpent vindu.

Hold deg unna
Reagerer du på bjørkepollen? Ikke gå i skoger med mye bjørk i sesongtiden. Er du allergisk mot gresspollen? Da kan du uten dårlig samvittighet overlate gressklipperen til en allergifri person. Ikke oppsøk det du reagerer på hvis du ikke må.

Her er noen flere råd for pollenallergikere.

 

Mozon, 14.3.2006