Foto: Science Photo Library
Foto: Science Photo LibraryVis mer

Klinikker skjuler risiko

Vurderer du laseroperasjon mot nærsynthet?

Folk vet ikke nok om risikoen ved ta laseroperasjon av øyene, og de ender også ofte opp med å betale mer for operasjonen enn de hadde regnet med.

Les også: Spar over 11.000 kr på øyeoperasjon

Det viser en undersøkelse utført av det britiske forbrukermagasinet Which.

Magasinet sendte testpersoner til 18 ulike klinikker som tilbyr laseroperasjoner mot synsfeil. Flere av klinikkene tilhørte større kjeder.

Dårlig informasjon

Mer enn halvparten av de 18 konsultasjonene testpersonene gikk til ble vurdert som utilfredsstillende av et ekspertpanel magasinet hadde hyret inn. Panelet besto av en øyekirurg og to kliniske forskere.

Les også: Trygt med laser?

Personalet ved øyeklinikkene som ble testet fikk kritikk for ikke å være tydelige nok da de forklarte risikoen ved å ta laseroperasjon. Tvert om underdrev de mulige risikofaktorer og komplikasjoner som kunne oppstå som følge av operasjonen.

De fortalte ikke om problemet med tørre øyne som kan være en konsekvens av slik behandling. De unnlot også i stor grad å informere om langvarige skadevirkninger av operasjonen.

Briller likevel nødvendig for mange

At mange som har tatt laseroperasjon mot dårlig syn likevel trenger lesebriller når de blir eldre var heller ikke noe flere av klinikkene fant nødvendig å fortelle om, til tross for at de fikk spørsmål om nettopp dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Bort med brillene på naturlig måte

Noen av klinikkene reklamerte dessuten med lave priser på laseroperasjoner, priser som viste seg å bli langt høyere om operasjonen skulle bli et faktum, melder Which.