- Klimakrisen truer hjertet

Det er ikke bare isbreene som er i fare, advarer eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis det faktisk blir noen få grader varmere de neste 50 åra, kan vi definitivt få flere kardiovaskulære sykdommer, sier Karin Schenck-Gustafsson ved Karolinska Insitutet i Sverige.

Uttalelsen kom i forbindelse med det årlige møtet til European Society of Cardiology i Wien denne uka, skriver ABC News. Det er velkjent at pasienter med etabler hjertesykdom får større problemer når det er varmt, og flere av ekspertene på konferansen mener temaet fortjener mer oppmerksomhet.

Les også: Hjerte- og karsykdommer dreper flest

I løpet av hetebølgen i Europa i 2003 var det rundt 35.000 flere dødsfall enn forventet de første to ukene i august. Mange av dem kan forklares ut fra at hjerteproblemer hos eldre ble verre på grunn av den ekstreme varmen, mener ekspertene.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Flere hetebølger
- I forbindelse med hetebølger har man observert økt dødelighet av hjertesykdom, spesielt hos eldre. Dersom global oppvarming fører til flere hetebølger, kan dette føre til økt hjertedødelighet, sier Torbjørn Omland, professor i hjerte- og karsykdommer ved Universitetet i Oslo, til DinSide Helse.

Ved høyere temperaturer svetter vi for å bli kvitt varme. I løpet av denne prosessen, sendes blod til huden hvor temperaturen er lavere, og dermed utvides blodårene. Dermed øker hjerterytmen og blodtrykket faller. Den kombinasjonen kan være farlig for eldre og personer med svekkede kardiovaskulære systemer, skriver ABC News.

Omland understreker imidlertid at det ikke er noen enkel sammenheng mellom varme og hjertesykdom.

- For eksempel har det tradisjonelt vært høyere forekomst av hjertesykdom i de nordlige deler enn i de sydlige deler av Europa. Vi må huske at hjertesykdom skyldes mange forskjellige ting, og kosthold og gener er viktigere enn temperatur, forklarer han.

Tåler ikke ekstrem varme
Klimaforskerne er imidlertid ikke enige om hvor raskt klimaforandringene vil skje eller hvilke andre faktorer, som forurensningsnivåer eller naturfenomener, som kan spille inn. Legene vet derfor ikke helt hvordan de skal forholde seg til trusselen, ifølge ABC News.

Les også: Skitten luft kan gi hjertesykdom

- Det er ikke et tema som har vært mye diskutert hos oss, men det er kanskje noe vi burde lære mer om, sier Omland.

Kroppen vår er ikke lagd for å tåle ekstrem varme over lengre tid. Mekanismer som svetting er bare effektive som en midlertidig løsning. Men kanskje kan vi utvikle en slags biologisk mekanisme for å tåle varmen bedre hvis miljøet blir radikalt forandret, spekulerer noen eksperter.

- Problemet er bare at denne evolusjonsprosessen ikke tar tiår, men titusenvis av år, sier Claudio Ceconi, talsmann for European Society of Cardiology.

I mellomtida bør vi fokusere på ting vi kan kontrollere, som kosthold og trening, mener han.

- Vi burde tenke mer på å komme oss ut og ta en sykkeltur selv når det ikke er strålende vær, sier han til ABC News.

Les også: SMS mot hjertestans

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!