Klimaendringer kan gi evig snue

Varmere vintre kan føre til at forkjølelsen varer hele året, mener en britisk professor.

Global oppvarming fører ikke bare til mer nedbør og flere naturkatastrofer – det kan også gi oss vond hals og rennende nese året rundt. Det tror i alle fall en britisk professor.

- Vi har hatt en forandring i årstidene, og i år har vinteren vært eksepsjonelt varm. Hvis dette mønsteret fortsetter, vil vi se mange flere svake forkjølelsesinfeksjoner som gjerne varer lengre, sier professor Ron Eccles ved Common Cold Centre i Cardiff til avisen Daily Mail.

Er du snørrete og lei? Slik kommer du deg gjennom forkjølelsessesongen:

Verst med kald luft
Eccles viser til at den vanlige toppen i antall forkjølelser i månedsskiftet desember/januar har vært mindre i år.

- Vi kan risikere å ende opp som i tropene der de har forkjølelser hele året rundt, sier professoren.

Vanligvis blir vi sykere på vinteren fordi immunforsvaret vårt svekkes når vi puster inn kald luft. Varme vintre betyr dermed at vi får svakere infeksjoner.

Men dette er langt fra godt nytt, ifølge Eccles. Det innebærer nemlig også at kroppen ikke produserer nok antistoffer til å bekjempe forkjølelsesviruset fullstendig. Dermed kan viruset komme tilbake gang på gang.

Nå er influensasesongen på topp. Er du smittet?

Tviler på teorien
Også i Norge har det blitt vanskeligere å forutsi når virusene slår til for fullt, forteller Svein Arne Nordbø, overlege ved avdeling for medisinsk mikrobiologi ved St. Olavs Hospital.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Før visste vi som regel når influensaen og enkelte andre vanlige luftveisvirus opptrådte. Nå kan det variere med flere måneder. Men forkjølelse er fortsatt mest vanlig om vinteren.

Nordbø lar seg ikke rive med av den britiske forskerens forklaring, og mener klimateorien blir ren spekulasjon.

- Jeg tviler på at denne utviklingen har noe med temperaturen å gjøre. Det kan også skyldes tilfeldige biologiske variasjoner. Hvis det for eksempel opptrer mer smittsomme varianter av et virus, vil sesongen kunne forlenges.

- Holder seg stabil
Ifølge Olav Hungnes ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt trenger vi ikke bekymre oss for å bli liggende influensasyke i sommerferien.

- Når det gjelder influensa, vil det fortsatt være slik at så lenge man har en kald og en varm årstid, kommer influensaen helst i den kalde årstiden. Hvor kaldt det er, har ikke så mye å si, mener Hungnes.

Vil du vite mer om forkjølelse og influensa? Les mer på Lommelegen: