Klart for grill

I morgen starter endelig grillsesongen, og alle som er glad i pølser, koteletter og fisk kan gå en herlig tid i møte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets første offisielle grilldag finner sted andre lørdag i mai. Etter en lang vinter, er det ikke få av oss som får vann i munnen av å tenke på den grillede kyllingen, fisken og pølsene vi kan stappe i oss framover.

Grillpoliti
Opplysningskontoret for kjøtt skriver i en pressemelding at "grillpolitiet" vil passe på at grillingen landet over er trygg.

- Opplysningskontoret for kjøtt mener at dårlig trekk i grillen, manglende kunnskaper og grillrister innsatt med fjorårets forkullede kotelettrester, ødelegger grillgleden, skriver de.

Det er Kjøttbransjens Elitelag som skal være grillpolitiet. Kjøttbransjens Elitelag ble opprettet i 1993 og består av noen av landets fremste utøvere av kjøttfag.

Lørdag vil Tromsø, Asker, Stavanger, Kristiansand og Trondheim få besøk av dem. De vil dele ut en liste over alt folk må huske på før grillsesongen starter, gi grilltips og smaksprøver.

Ikke hjem til deg
- Vi skal ikke gå inn i hagene til folk og sjekke grillene deres, beroliger Tone Pedersen, leder for Kjøttbransjens Elitelag.

Hun mener du bør gå gjennom sjekklisten selv, for å være sikker på at grillen er trygg før en ny sommer.

- Passerer ikke grillen din kontrollen, får oppfordringen være at du klipper grillristen i to, sier Pedersen.

Selv om de ikke sjekker grillen til privatpersoner, bør noen være påpasselig med grillen før helgen. Pedersen forteller at ordførere og andre lokale størrelser kan få besøk av grillpolitiet. Er det nødvendig, vil de dele grillristen i to.

Ifølge Bjørn Tore Teigen, grillekspert fra Opplysningskontoret for kjøtt, vil ni av ti nordmenn grille minst en gang i løpet av sommeren. Så mye som 30 prosent av oss griller mer enn 15 ganger per sesong, ifølge Matoppskrift.no. Aftenposten skriver at det selges mellom 1 og 1,2 engangsgriller årlig i Norge.

Sjekklisten
Svarer du ja på alle spørsmålene, er du klar for grilling.

- Er grillen stødig og skrudd godt nok sammen?

- Er grillen ordentlig vasket og vedlikeholdt?

- Er grillristen rustet eller møkkete?

- Kullgrill: Er funksjonene for trekk/luft ok? Og er det en oppsamling for kull under grillen?

- Elektrisk grill: Er ledningen med støpsel hel og uten skade?

- Gassgrill: Er slangen uten sprekker? Er koblinger/slangeklemmer skrudd riktig til? Lukt etter gasslekkasje og test med såpevann om alle koblinger er tette.

Velger du grillkull, bør du være klar over farene feilbruk kan føre til. Kullet kan i verste fall føre til kreft.

 

Mozon, 12.5.2006