- Klart brudd på loven

Matbutikkene dropper prismerking av tobakk, kondomer og barberblader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste månedene har flere butikker innført automater for kjøp av tobakk, kondomer og barberblader.

Problemet er at det som regel ikke er noen merking av pris på disse kortene, slik at det er umulig å vite hvor mye varene koster. Ikke bare er dette dårlig for forbrukeren, men det er også lovstridig.

- Det er slik at alle varer skal merkes med pris, og gjør de ikke det, er dette et klart brudd på markedsføringsloven, sier seksjonssjef Jo Gjedrem i Forbrukerombudet, til DinSide.

Les også: Automaten slukte Runes kort

Ica snur

Ica-gruppen, som består blant annet av butikkene Rimi og Ica, har i stor grad innført disse automatene. Men mange av butikkene informerer ikke om hvor mye produktene koster.

Vensafe-automatene finnes i mange butikker rundt om i landet. Automatene skal ifølge produsenten sikre butikkene mot tyveri av varer som ofte blir stjålet. Foto: Kenneth Larsen
Vensafe-automatene finnes i mange butikker rundt om i landet. Automatene skal ifølge produsenten sikre butikkene mot tyveri av varer som ofte blir stjålet. Foto: Kenneth Larsen Vis mer


- Vi kan selvfølgelig ikke trykke prisen på disse kortene fordi de brukes om igjen, og fordi prisen varierer. Og slik etikettstativene er utformet i dag, er det ikke plass til å sette på prisen, sier informasjonsrådgiver Kristina Kollerud i Ica

Men etter at DinSide informerer om manglende prisinformasjon er et brudd på markedsføringsloven, gjør gigantkjeden helomvending.

- Vi tar dette på vår kappe, og sender ut melding til alle butikkene om å opplyse om prisene. Vi ønsker selvsagt at alle våre produkter skal ha prisinformasjon, sier Kollerud.

Det betyr at Icas butikker om kort tid vil informere kundene om hvor mye disse produktene koster. Kollerud tar forbehold om at prismerkingen skal være i samsvar med de retningslinjer som gjelder for prismerking av tobakk.

- Beklager

Meny er også blant butikkene som har innført disse automatene, men som flere steder mangler prisinformasjon.

- Vi skal prismerke alle varer i alle våre butikker, sier markedsdirektør Jørgen Larsen i Meny. Han forklarer at de fleste butikkene løser prismerkingen ved å sette opp en lapp ved siden av automaten.

Men etter det DinSide erfarer er det flere butikker som ikke prismerker disse produktene i det hele tatt.

- Der har vi i tilfelle ikke gjort jobben vår, og det er bare å beklage, sier Larsen som lover at kjeden skal skjerpe seg, slik at alle varene blir merket med pris.

Les også: Beskylder matbutikkene for juks

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!