Klar for shoppingfest neste år

Tre av ti sier de skal bruke mer penger neste år, viser tall fra DnB NORs forbrukerbarometer.

<B>HVA PENGENE SKAL GÅ TIL:</B> Tre av ti sier de skal bruke mer penger neste år enn i 2010. Mange sier pengene skal gå til reise. Foto: Per Ervland og Colourbox/Kim Jansson
HVA PENGENE SKAL GÅ TIL: Tre av ti sier de skal bruke mer penger neste år enn i 2010. Mange sier pengene skal gå til reise. Foto: Per Ervland og Colourbox/Kim Jansson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Optimistiske nordmenn ser positivt på egen økonomi neste år.

Mange tror de får mer penger å rutte med, og dermed kan øke forbruket. Det kommer frem av Forbrukerbarometeret, som er utarbeidet av Synovate for DnB NOR.

- Det er nok sterkt knyttet til makroøkonomien, vi ser jo at i tøffere tider sier nordmenn at de ikke skal bruke mer penger, men heller spare. Når det går bra, er det mange som sier de vil bruke mer, sier forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB NOR.


Topp ti

Tre av ti nordmenn sier de skal bruke mer penger neste år. Og det er reise og ferie som står øverst på listen over hva nordmenn regner med å bruke mer penger på.

Sodefjed Jørgensen er ikke overrasket over at det nettopp er denne posten som topper listen.

- Bolig og reise er nordmenns topp prioriterte forbruksmål, sier Sodefjed Jørgensen, som kommer med følgende forklaring på hvorfor folk i større grad vil bruke penger på reise:

- Jeg tror flere svarer reise fordi de gjennom finanskrisen har vært veldig fornuftige. Og nå når optimismen stiger har vi lyst til å nyte livet igjen, sier Sodefjed Jørgensen.

Riktignok er bolig på andreplass på prioriteringslisten over hva folk skal bruke mer penger på neste år. Generelt forbruk kommer på tredjeplass

Dette skal vi bruke mer penger på neste år
    
1Ferie6Gaver
2Bolig7Klær og sko
3Forbruk8Barn
4Oppussing9Mat
5Bil10Hytte


Ikke dra kortet i hytt og vær

Det kan være lett å la seg rive med når «alle andre» bruker mer penger. Men det er ikke alle som vil få mer penger neste år.

Sidsel Sodefjed Jørgensen, forbrukerøkonom i DnB NOR Foto: DnB NOR
Sidsel Sodefjed Jørgensen, forbrukerøkonom i DnB NOR Foto: DnB NOR Vis mer


Arbeidsledighet, samlivsbrudd og uventende utgifter kan føre til at det snarere blir mindre å rutte med i året som kommer. Og da gjelder det å ikke la seg rive med.

Sodefjed Jørgensen mener det er viktig å ha realistisk forhold til egen økonomi, å ikke la seg påvirke av at «alle andre» har fått bedre råd.

- Velstand avler overforbruk. Når andre får mer penger, men kanskje ikke du får mer, så kan det hende du bruker mer penger likevel. Fasadebruk, kaller vi det, sier Sodefjed Jørgensen.

Advarer mot shopping uten plan

Når man ikke har penger selv, men gjerne vil bruke penger, er det mange som tyr til kredittkjøp. Onsdag gikk Forbrukerombudet ut og advarte nordmenn om å dra kredittkortet i hytt og vær.

- Vær bevisst på at kreditten skal betales tilbake. Kan du ikke innfri hele gjelden og rentene begynner å løpe, skal du lete lenge etter en dyrere finansieringsform, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Sodefjed Jørgensen i DnB NOR ber også nordmenn tenke over sin egen økonomiske situasjon før man bruker penger som man ikke har.

- Det man må vite, er at man må tilbakebetale hver eneste krone. Det må være helt, helt klart for deg at du ikke kan bruke kredittkortet for å finansiere en periode med lite penger hvis du ikke vet det kommer inn penger i nærmeste fremtid. Hvis inntekten blir mindre en periode, og man ikke har en plan for hvordan man skal tilbakebetale, kan det gå galt, sier Sodefjed Jørgensen til DinSide.

En konkret tilbakebetalingsplan er alltid nøkkelen til sunt kredittkortbruk.

- Aller helst må hele kredittkortregningen betales ved forfall, altså før renter begynner å løpe på og øker totalkostnaden. Men en alternativ plan kan være å nedbetale over 4-5 måneder. Det er også greit, - hvis dette er en vare du svært gjerne vil ha,- eller får et ekstra godt kjøp på.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!