Klamydiatest gir feil svar

Klamydiatester kan gi negativt svar selv om du er smittet med kjønnssykdommen.

Det er mange som bruker hjemmetest for klamydia, men det er til liten hjelp hvis testen viser feil resultat. Dette kan i verste fall for kvinner føre til barnløshet, graviditet utenfor livmoren eller kroniske underlivssmerter, skriver Berlingske.

Testen henvender seg spesielt til unge jenter, som da kan vise seg å være smittet av klamydia selv om testen viser et negativt svar.

- Jeg fraråder bruk av klamydiatest på det sterkeste. Jeg ergrer meg over at det er tillatt å selge den i Danmnark, sier overlege Jørgen Skov Jensen fra Statens Serum Institut, som er ekspert på kjønnssykdommer.

Overlegen kaller testen ubrukelig på bakgrunn av en undersøkelse som professor Harald Moi fra Oslo har gjort.

Rundt hundre kvinner tok gjør-det-selv-testen, og selv om fem av disse kvinnene hadde klamydia, så viste ikke testen dette. Ni andre var derimot overbevist om at de hadde klamydia, selv om en laboratorietest viste at de ikke var smittet.

Det er firmaet MediGroup som importerer klamydiatesten fra USA. Direktør Thomas Berg viser til en ungarsk undersøkelse som dokumentasjon på testen. Men også i denne undersøkelsen viste testen feil i flere tilfeller.

Les mer om kjønnssykdommer her:

 

Mozon.no, 26.06.2006