Klamydia kommer tilbake

Har du fått en kjønnssykdom? Om du ikke følger smittesporet, kan du raskt bli smittet på ny.

Publisert
Sist oppdatert

Ved seksuelt overførbare infeksjoner, er det viktig med smittesporing. Hvis ikke er risikoen stor for å få infeksjonen igjen.

Det er konklusjonen i en amerikansk undersøkelse som viser at mange personer får seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) tilbake etter behandling. Og det er bakteriesykdommer som klamydia og gonoré, som kommer tilbake.

Har du en kjønnssykdom? Her er symptomene.

En av fire kvinner og en av syv menn får tilbake infeksjonen innen et år etter behandling. Mange av disse får ny infeksjon bare tre måneder etter å ha blitt kvitt den første infeksjonen.

Finn smittekilden
Like ille er det ikke i Norge.

- Vi har ikke sett det. Faktisk ser vi mindre klamydia blant de som har hatt det før. Det er fordi vi er nøye med smittesporing, sier Harald Moi, professor i kjønnssykdommer ved Olafiaklinikken.

Han poengterer at smittesporing er svært viktig. Det er ikke bare én person som skal behandles for infeksjonen. Personens smittekontakter må også undersøkes og behandles. Det er viktig å finne smittekilden.

- Vi anbefaler at personer med klamydia tar en ny test fem uker etter behandling. Der fanger vi opp en del nysmittede. Klamydiabehandling svikter sjelden. Ved gonoré er det påbudt å sjekke opp etter behandling, for det er noe større risiko for behandlingssvikt, sier Moi.

Folk flest anbefales å sjekke seg for klamydia ved bytte av partner. Gonoré er såpass sjeldent at man må ha en stor smitterisiko for å testes for sykdommen.

Uvitende smittebærere
Den amerikanske undersøkelsen tok for seg 2419 personer. Alle disse hadde hatt SOI, og fikk betalt av forskerne for å teste seg igjen en tid senere. Resultatet viste at mange hadde fått en ny infeksjon.

Forskerne tror mangel på smittesporing er grunnen til den store tilbakekomsten.

- Personer med SOI kan være en del av et seksuelt nettverk som plasserer dem i en konstant risiko for alle slike infeksjoner, skriver forskerne ifølge WebMD.

Det som skremte forskerne mest, var at så mye som to tredjedeler av personene ikke visste at de hadde fått en ny infeksjon. Det betyr at mange kan være smittebærere uten å være klar over det.

Les mer her: Usikker tenåringssex.

Studien er publisert i Annals of Internal Medicine.

Dette er SOI
Det finnes flere typer seksuelt overførbare infeksjoner. Ifølge Olafiaklinikkens nettsider, forårsakes det av mikroorganismer som overføres ved kontakt fra person til person. Noen infeksjoner er mer smittsomme enn andre. Ikke alle infeksjonene gir symptomer.

Fordi SOI spres lett, er det viktig å spore opp hele det seksuelle nettverket til en smittet person. Hvis den smittede ikke har noen symptomer, kan vedkommende ha smittet mange før infeksjonen oppdages.

Kondom er den sikreste måten du unngår smitte på - sett bort i fra å ikke ha sex i det hele tatt. P-piller og andre prevensjonsmidler beskytter ikke mot SOI.

Bruker du kondomet riktig? Her er syv råd til riktig bruk:

I 2005 var det 19 973 personer som ble smittet av klamydia i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet. Til sammenligning var det bare 278 tilfeller av gonoré samme år. Av de sistnevnte ble 53 prosent av mennene og 33 prosent av kvinnene smittet i utlandet.

 

Mozon.no, 18.10.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer