326 Facebook-fans ved navn Fanny klarer ikke helt å overbevise oss.
326 Facebook-fans ved navn Fanny klarer ikke helt å overbevise oss. Vis mer

Klagestorm mot «gratisprøver»

– Det er gode grunner til å advare mot dette selskapet, sier fagleder i Forbrukerombudet. Heldigvis har selskapet tabbet seg ut.

Det har kommet nesten 200 klager på Vital Nordics tvilsomme metoder, ifølge en pressemelding fra Forbrukerombudet.

Det danske selskapet selger helsekostprodukter og lignende på nettet, men produktene som blir markedsført som «gratis prøvepakke», viser seg å være starten på et abonnement.

Forbrukerne som klager, tror at de har takket ja til en gratisprøve og blir overrasket når det kommer betalingskrav fra den svenske delen av selskapet, Vital Collect.

En tabbe fra selskapet gjør imidlertid at klagerne har ekstra gode rettigheter.

>>> Disse kaprer kunder med dyr SMS

Tabbe gir ekstra lang angrefrist

Når du handler på nettet eller benytter deg av andre former for fjernsalg, så opplyses det normalt om angreretten din i et eget skjema som følger med pakken. Men Vital Nordic opplyser ikke om angreretten slik de er forpliktet til.

Denne «forglemmelsen» gjør at de har en enda dårligere sak.

Kjøpsloven sier at om du ikke har fått tilstrekkelige opplysninger om angrerett, blir denne utvidet til tre måneder fra en mottar opplysningene - og senest ett år etter at du har mottatt varene.

– Gi selskapet skriftlig beskjed om at du benytter deg av angreretten din - og ikke betal kravet! er Forbrukerombudets råd.

>>> Tulletelefon fikk uvanlig mange klager

Du bør protestere

Forbrukerombudet mener at Vital Nordic ikke har inngått gyldig avtale i disse sakene fordi forbrukerne ikke har forstått at de takket ja til et abonnement. Konsekvensen av dette er at forbrukerne ikke plikter å betale. Forbrukerne må imidlertid ta seg bryet med å protestere skriftlig. Dette er viktig, ifølge Forbrukerombudet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er bare å protestere. Forbrukerombud Gry Nergård mener Vital Nordic er ute på svært tynn is. Foto: FORBRUKEROMBUDET
Det er bare å protestere. Forbrukerombud Gry Nergård mener Vital Nordic er ute på svært tynn is. Foto: FORBRUKEROMBUDET Vis mer


– Når så mange forbrukere ikke vedkjenner seg noen avtale med Vital Nordic, er det noe grunnleggende galt med bestillingsprosessen. Forbrukere skal ikke bli lurt inn i et abonnement på denne måten, seier forbrukerombud Gry Nergård.

– God grunn til å advare

Fagleder i Forbrukerombudet Tonje Hovde Skjelbostad er heller ikke nådig:

Faglededer i Forbrukerombudet Tonje Hovde Skjelbostad ser alvorlig på Vital Nordics metoder. Foto: Forbrukerombudet
Faglededer i Forbrukerombudet Tonje Hovde Skjelbostad ser alvorlig på Vital Nordics metoder. Foto: Forbrukerombudet Vis mer


– At Vital Nordic ikke opplyser om angreretten, er selvsagt et problem, men enda mer alvorlig er det at selskapet sender ut inkassokrav til personer som ikke har inngått en avtale.

Hun forteller at klagerne også reagerer på at det er umulig å komme i kontakt med selskapet for å stoppe avtalen.

– Klagerne blir henvist til et kontaktskjema som ikke gir noe bevis for at du har sagt opp. Det er gode grunner til å advare mot dette selskapet, avslutter Skjelbostad.

- Klart at det er et abonnement

Vital Nordic Support svarer imidlertid raskt på vår henvendelse via kontaktskjemaet. Nedenfor kan du lese hva de svarer (oversatt fra svensk til norsk):

Hei, svarer gjerne på dine spørsmål, det står klart og tydelig i våre kjøpsvilkår at det er et abonnement. Det står klart og tydelig hvordan man skal si opp.

http://vitalnordic.com/website/zenaxin.se/zenaxin.se/fb/zenaxin_se/index.html du kan selv lese annonsen her. Det er lov å drive egeninkasso hvilket vi gjør, vi driver våre egne inkassokrav.

At kunder ikke forstår at dette er et abonnement må være en liten andel kunder. Det står jo klart og tydelig når man bestiller og kunden godkjenner at de har lest dette nedenfor:

Ja takk, jeg er over 18 år og vil prøve Zenaxin i 14 dager for 0 kr + frakt på 49 kr. Heretter sendes produkter annenhver måned for bare 398 kr per måned inkl. frakt. Ditt medlemskap har ingen bindingstid, ingen kjøpskrav og kan avsluttes når som helst via vitalnordic.com.

Du kan selv følge lenken og lese annonsen. Man får prøve i 14 dager gratis + frakt. Avslutter man ikke medlemskapet så får man 2 nye leveranser for 2 måneder, til man sier opp.

Du kan lese våre kjøpsvilkår her http://vitalnordic.com/villkor.php

Hva synes du er utydelig i vår tekst som kunden godkjenner? Den er mye større en teksten i deres avis.

Mvh,

Vital Nordic Support

Hva mener du? Lureri eller nordmenn som ikke leser vilkårene godt nok? Si din mening i debatten!