Klærne stinker

Selv om de er vasket som det står på vaskelappen.

Et stykk smellycat og to stykk svarte singleter som lukter surt når de blir varme. Fra henholdsvis Gina Tricot, Hennes & Mauritz og Only. Foto: Per Ervland
Et stykk smellycat og to stykk svarte singleter som lukter surt når de blir varme. Fra henholdsvis Gina Tricot, Hennes & Mauritz og Only. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Problemet med bomull er at det suger møkka til seg.Ingun Grimstad Klepp, Sifo»


Tre trøyer fra tre forskjellige kjedebutikker. Bortsett fra utseendet har de en ting felles: De lukter surt når de blir varme. Vi lurer på hvorfor det er sånn?

"Wifebeaterne", som noen kaller dem, er praktiske å ha på om natten eller under genseren. Noen bruker dem på stranden eller som topp. Våre tre trøyer er laget av hundre prosent bomull, og skal ifølge vaskelappen rengjøres på 40 grader. Vi har vasket dem på 40 grader med vaskemiddel og skyllemiddel, og hengt dem på tørkestativet. Men de lukter surt ...

- Hvorfor lukter de tilsynelatende rene trøyene vondt?

- Du kan ha brukt for mye såpe eller skyllemiddel, eller hatt feil temperatur. Hvis temperaturen er for lav, åpner ikke fibrene seg slik de skal. En annen grunn kan være at vaskemaskinen ikke skyller nok. Som regel er tre skyllinger for lite. Ved kun tre skyllinger er det ikke alltid såpa blir skylt ut, og kan være årsak til at plagget lukter surt, sier Brit Solberg, leder av Klagenemnda for vask og rens, til DinSide.

- Bomull er ikke rent på 40 grader. Produsentene sikrer seg for at tøyet ikke skal krype eller endre fasong, sier Solberg.

Hvite bomullstrøyer- og truser bør vaskes på 50-60 grader.

Test deg selv: Skjønner du vaskelappen?

Temperauren gjør rent

Solberg råder til å halvere mengden vaskemiddel, og forteller at det er hovedsaklig er temperaturen som sørger for rent tøy, ikke vaskemiddelet.

- Vaskemiddelet virker ikke noe mer hvis det er to desiliter, enn hvis det er en desiliter, sier Solberg.

Vi har også hørt om og opplevd at elastisk treningstøy får sur lukt.

- Det brukes ofte elastan i sånne type plagg, og lukta fester seg til elastan, som er en type strikk. Men jeg har ikke opplevd at bomull får sur lukt, sier Solberg, og refererer til trøyene.

Les også: Helt rent på tube

- Hvis du er usikker på hva du skal gjøre når plagget er skittent, da bør du ta det med til fagfolk. Da kan du få opplysninger og anbefalinger, sier Solberg.

Kan være undermerking

- Vi tester merking av klær i blant. Det er en stund siden nå, men det merkes veldig lavt om dagen, sier Ingun Grimstad Klepp, forskningsleder i Statens Institutt for forbruksforskning (Sifo).

- Tidligere så man mest på hvor rent plagget ble, vi har blitt mer oppmerksomme på lukt. Det samme gjelder for hva folk er obs på når de vasker. Før vasket man fordi plagget var skittent og hadde flekker, nå vasker man fordi det er lukt. Vi er mindre opptatt av faktisk renhet enn før, sier Grimstad Klepp.

Hun mener mange plagg kan vaskes på mye høyere varme, enn hva vaskelappen sier.

- Det er ofte vanskelig å gi råd for hvordan klær skal vaskes, fordi det er forskjell i skittenhetsgraden, sier Grimstad Klepp.

Syntetisk som stinker

På Sifo opplever de oftest at syntetisk treningstøy lukter vondt. Fibrene oppfører seg forskjellig, men syntetisk tøy er merket med lave vasketemperaturer, selv om det stort sett tåler høyere. Polyester for eksempel, tåler kokvask.

- Hvis det er forskjellige fibrer i et plagg, er det ofte undermerket. For at selgeren skal unngå reklamasjoner, sier Grimstad Klepp.

To typer undermerking

Det finnes to typer undermerking. En: Plagget blir ikke rent, hvis forbrukeren vasker slik det er beskrevet på vaskelappen. To: Er det skrevet 30-40 grader på vaskelappen på den hvite jeansen, blir ikke den ren hvis du faller på gresset. Hvitt tøy for eksempel, eller bomullstruser blir ikke rene på 30-40 grader. Man bør undersøke om de tåler varmere vask.

Betyr det at plagget ikke blir rent hvis man vasker det ifølge vaskelappen? Eller at det blir ødelagt hvis det vaskes rent?

- Problemet med bomull, er at det suger møkka til seg, og trenger mye vask for å bli rent, sier Grimstad Klepp.

- Spørsmålet er om forbrukerne er tjent med å ha ikke-rene eller ødelagte truser.

Utdrag fra Forskrift om vedlikeholdsmerking
Opplysning om hvordan en normalt tilsmusset vare bør rengjøres, blekes, tørkes, strykes, presses, rulles for å bli ren og samtidig beholde sine egenskaper, slik at varen kan brukes til sitt opprinnelige formål. Det skal angis om produktet må vaskes separat for å unngå fargesmitting til andre produkter.

Opplysning om at produktet ikke tåler behandling som normalt ville antas å være et ledd i fornuftig vedlikehold, men som i vesentlig grad ville forminske den normale nytte og tilfredsstillelse av produktet.