Klær med høy juksefaktor

De fleste bruker solkrem kun på bar hud, men hudeksperter mener flere burde tenke på å beskytte huden som er under klærne.

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Solen steker og du skal ut på tur. Kanskje du er flink til å smøre nese, skuldre, armer og legger, men glemmer det som dekkes av T-skjorten, toppen og shortsen. Men det du kanskje ikke vet er at disse gjør en dårlig jobb når det gjelder å beskytte mot farlige solstråler.

Nyere studier viser faktisk at flere og flere får hudkreft på kroppsdeler som normalt er dekket av klær, ifølge The Wall Street Journal.

For om klesplaggene virkelig har en beskyttende effekt avhenger av flere faktorer.

Les også: Trygg soling med solplaster

Hvit T-skjorte gir solfaktor 5
En hvit T-skjorte beskytter like mye som solfaktor 5 til 7. Og blir den våt reduseres solfaktoren til under tre. Det vil si at hvis din ubeskyttede hud normalt begynner å brenne etter fem minutter, så vil huden under T-skjorten begynne å brenne etter 15-35 minutter i solen. Og selv om du ikke brenner deg, skader du fremdeles huden.

Andre faktorer som spiller inn er blant annet fargen på klærne, stofftype og om de inneholder fibre. Mørke farger gjør en bedre jobb enn lysere farger, og en grønn bomulls T-skjorte gir 50 prosent mer beskyttelse enn en hvit T-skjorte.

Men, en mørk T-skjorte har ikke høyere solfaktor enn rundt 10.

Badedrakter kan gi noe beskyttelse, men lykraen nedbrytes i klorvann, som resulterer i bittesmå hull i vevene som tillater farlige solstråler å sive gjennom.

Smør hele kroppen
Ett av rådene er å smøre hele kroppen med solfaktor før du tar på deg sommerklærne eller badetøyet. Skal du være i vannet i mange timer, og synes det er vanskelig å smøre på mer krem under badetøyet, kan du bruke spesiallagde klær som beskytter mot solen.

- Det finnes spesielle strandklær som er produsert i et materiale som gir høy beskyttelsesfaktor, og som er behagelige å ha på også når de er våte. Kreftforeningen kjenner ikke til tester av produktene, men henviser til nettsidene til flere produsenter som tilbyr strandklærne, sier Ole Alexander Opdalshei, avdelingssjef i Kreftforeningen

I solrike strøk som Australia, der forekomsten av hudkreft er høy på grunn av befolkningens lyse hud, er det vanlig å bruke dette tøyet, legger han til.

Les også: Er du sol-sunn?

Ekspertene har flere anbefalinger for å beskytte huden på varme sommerdager.

Dosér riktig
Ved hjelp av den såkalte pekefingermetoden skal det være lettere å dosere riktig mengde solkrem, ifølge Torgrim Andersen i AC SunCare Institute.

- Mange anbefaler å bruke en mengde solkrem tilsvarende en ”håndfull”. Hvis man kun anbefaler å bruke ”en håndfull krem” uten samtidig å gi retningslinjer for hvordan dette skal fordeles på kroppen, er faren for ulik beskyttelse stor. En mer riktig mengdeangivelse vil være å fordele 22 hele pekefingerlengder med solkrem jevnt utover hele kroppen”, sier han.

Del kroppen i cirka 11 like store områder og bruk en mengde tilsvarende 1 pekerfingerlengder på hvert av de 11 områdene, forklarer han. Når dette har trukket inn i huden gjentar du prosessen, slik at hvert område totalt påføres 2 pekefingerlengder krem, oppfordrer Andersen.

Ifølge Oppdalshei smører de fleste seg med for lite krem, slik at de får mindre beskyttelse enn det faktortallet angir. Han sier det også er viktig med pauser fra solen.

- Vi anbefaler å gjøre som solvante mennesker lenger syd - ta noen pauser fra den sterke solen midt på dagen. Lar vi vinterblek hud venne seg gradvis til solen blir vi ikke så lett brent. Det er viktig å få litt sol, blant annet bidrar det til at kroppen danner vitamin D, men vi må unngå å bli solbrent, sier han.

Solkrem skal beskytte mot både UVB-stråling og UVA-stråling, og faktortallet angir beskyttelsen mot UVB-strålene.

Jukser du deg brun? Du er nok ikke den eneste!

Viser du sol-vett?

Passer du på huden din når du er ute i solen? (Avsluttet)
Tja, jeg smører huden som eksponeres for solen, men er ikke så nøye med huden som er skjult bak klær.(60%) 187
Nei, jeg bryr meg ikke så mye om dette.(24%) 76
Ja, jeg passer godt på huden min og smører hele kroppen flere ganger om dagen når jeg er ute i solen.(16%) 51
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer