Ren i-hjelp, mener Fremtiden i våre hender om prisreduksjonen som følger importen av billige klær fra lavkostland. Foto: Neimanmarcus.com
Ren i-hjelp, mener Fremtiden i våre hender om prisreduksjonen som følger importen av billige klær fra lavkostland. Foto: Neimanmarcus.com Vis mer

Klær billigere enn noen gang

BILLIG: Klærne koster det samme som i 1983. Ren i-hjelp, mener kritikerne.

Publisert
Sist oppdatert

Da jeg i 1984 hylte meg til Levis-bukse som den gangen kostet vanvittige 400 kroner, var foreldrene mine naturligvis oppgitte. Det var en fryktelig dyr bukse.

I henhold til Statistisk sentralbyrås konsumprisindekskalkulator vil denne buksa koste rundt 800 kroner i dagens kroneverdi. Og det er nøyaktig det en Levis-bukse koster i dag hos Carling-kjeden: 799 kroner. Det vil si at til tross for at prisstigningen er på nesten 100 prosent, så har prisene på klær ikke gått opp.

Prisene synker

Sammenligner du januarsalget i klesbutikkene i år med januarsalget i 1983, er mange priser til forveksling like.

Takken bør du sende til tekstilarbeidere i Bangladesh og Kina, skriver Stavanger Aftenblad.

Foreløpige tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at klær ble 4 prosent rimeligere her i landet i fjor. I løpet av de siste fem årene har prisene sunket med hele 30 prosent. Klesprisene er dermed på nivå med 1983. I samme periode har maten blitt 90 prosent dyrere.

Framtiden i våre hender (FIVH) har regnet mer på prisutviklingen på klær. I forhold til konsumprisindeksen etter 1980, prisutviklingen på andre vanlige varer og tjenester, mener organisasjonen at land i sør og i øst sparer nordmenn for 6-7 milliarder kroner årlig. Det er en gavepakke til hver innbygger på 1.350 kroner årlig. Eller i-hjelp, som talsperson Carin Leffler kaller det.

- Jeg synes norske forbrukere skal bruke sin forbrukermakt ved å etterspørre en etisk standard i klesbransjen, spesielt hos norske og svenske kjeder, sier Leffler til avisen.

Dagens sosser er billige

Så i dag, en generasjon senere, synes jeg min sønns (hvis største skrekk i livet er å ikke være lik de andre, nøyaktig lik slik jeg selv var som ufyselig ungdom) bekledningskrav, slett ikke koster skjorta. Og kan sender en tanke til mine foreldre som brukte en mye større andel av sitt husholdningsbudsjett på å kle opp meg, enn jeg gjør på mine barn.

AKTUELTMer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer