Klær beskytter best mot solen

Ledige sommerklær og solhatt er den beste beskyttelsen du kan få mot den sterke sommersolen.

Lette klær beskytter best mot solen. Det er budskapet fra Kreftforeningen som ønsker å gi bedre informasjon om soling og kreftfarer.

Pass på barna
Barn har tynnere hud enn voksne og blir lettere solbrente, og trenger derfor god beskyttelse. Det er påvist at barn som blir solbrent har større risiko for å utvikle hudkreft i voksen alder.

Men også voksne skal passe godt på sin egen hud. Antall nordmenn med føflekkreft steg fra 2,5 per 100.000 innbygger til over 15 per 100.000 i årene fra 1954-1994. Selv om antallet tilfeller nå stabiliserer seg betyr ikke det at vi er blitt flinke nok til å ta solen på alvor.

Her er solvettreglene fra Kreftforeningen:

1. Ta pauser fra solen - spesielt mellom klokken 12 og 15.
Nyt solen, men unngå å bli solbrent. Gjør som mennesker i solrike strøk - ta pause fra solen midt på dagen. Finn gjerne en plass i skyggen. Solen er sterkest mellom klokken 12 og 15. Mye soling og å bli solbrent øker risikoen for hudkreft.

2. Bruk klær, solhatt og solbriller som beskyttelse.
Vinterblek hud blir lett brent. La derfor huden venne seg til solen gradvis. Barn og ungdom og de som har lys hud trenger ekstra beskyttelse. Lette klær og solhatt beskytter godt.

3. Bruk solkrem med faktor 15 på ubeskyttet hud.
Det er best for huden om du tar pauser fra solen og bruker lette klær. Bruk solkrem med faktor 15 og UVA-beskyttelse på den huden som ikke er beskyttet på annen måte.

4. Bruk av solarium øker risikoen for hudkreft.
Soling i solarium i tillegg til naturlig sol øker den totale UV-dosen og gir høyere risiko for hudkreft. Du kan bli solbrent i naturlig sol selv om du har solariebrunfarge som "underlag".

 

Mozon.no, 18.07.2005