Kjører villmann etter videospill

Personer som spiller rå databilspill, kjører villmann i simulatortester. Kanskje tar de meg seg råkjøringa inn i den virkelige verden.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Resultatene av tre nye undersøkelser har fått tyske psykologer til å stille spørsmålet om personer som spiller aggressive og rå bilspill, også blir farligere sjåfører i den virkelige verden.

Visste du at voldelige videospill kan skade hjernen? Les mer her:

De tyske undersøkelsene ble gjort på en datasimulator med kritiske trafikksituasjoner. I en av testene viste det seg at menn som regelmessig spilte bilspill, tok atskillig større risiko enn de som ikke spilte bilspill.

I en annen undersøkelse av 198 mannlige og kvinnelige sjåfører var de som spilte mer bilspill, oftere involvert i ulykker.

Bekymret for risikoen

- Våre resultater leder til spørsmålet om hvorvidt det å spille bilspill fører til ulykker i reelle situasjoner i trafikken, skriver forskerne.

Peter Fischer, assistentprofessor i psykologi ved Ludwig-Maximilians Universitet i München og en av artikkelforfatterne, mener spillene kan være problematiske.

- Jeg ville ikke gå så langt som til å forby dem, men det bør være oppmerksomhet rundt denne risikoen, sier han til Healthday.com.

- Mer risikofylt atferd

I en tredje undersøkelse spilte 83 menn først databilspill som krevde alvorlige overtredelser i trafikkreglene for å vinne: kjøring på fortauet, overdreven fart og kollisjoner med andre biler. Deretter tok de en test der de ble målt for risikovillighet.

I Tyskland brukes denne testen på personer som har mistet førerkortet og skal vurderes for å få det tilbake. Når deltakerne i studien ble konfrontert med en kritisk situasjon, ble atferden deres mer og mer risikofylt, ifølge forskerne.

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Experimental Psychology.

Spiller du voldelige dataspill? Det kan gjøre deg mer aggressiv:

Spill- og atferdsforsker Dagfinn Moe ved SINTEF mener studien er svært interessant. Han har selv funnet lignende resultater i en undersøkelse om trafikk og risiko som han gjorde for to år siden blant ungdom mellom 16 og 19 år.

Gir ikke klart svar

- De som der ga uttrykk for at de likte fart og spenning og som også hadde et risikosøkende element i seg, ga klart uttrykk for at de synes aggressive bilspill er spennende. De som ikke tilhørte denne gruppen, var ikke interessert i bilspill i det hele tatt, men tok heller avstand fra dem, sier Moe til Mozon.no.

Han påpeker imidlertid at verken hans egne eller de tyske studiene gir et klart svar på om personer som liker aggressive bilspill faktisk er farligere sjåfører i den virkelige verden enn andre.

- Derfor vil vi nok få se internasjonale oppfølgingsstudier. Og vi burde forske på dette her i Norge også, mener han.

Dataspill som en del av kreftbehandlingen? Det kan bøte på smertene, mener forskere: