Kjører du Høyre-bil?

- Bilen er vår tids viktigste symbol, sier BI-amanuensis Trond Blindheim. Bilen sier svært mye om hvem vi er og vil være. Og hvilket parti vi stemmer på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- En bil står for det motsatte av kirkelige verdier, og ses på som det edleste vår sivilisasjon har frembrakt. Menneskets ypperste skaperverk, sier Blindheim.

Historien

Derfor beundres bilen så sterkt. Til alle tider har bilen symbolisert frihet og individualisme, og slik er det fortsatt. I tillegg forteller den en historie om eieren.

- Bilen er den forbrukstingen som sterkest viser hvem eieren er. Du kan si mye om eieren ved å se på bilen. Mange velger nemlig ikke bil ut fra fornuft, men ut fra følelser, sier sosialantropolog Gunn-Helen Øye i Analysegruppen.

Trond Blindheim
Trond Blindheim Vis mer

Når logikken ikke strekker til, kommer verdier og holdninger inn. Bilen blir derfor ofte en forlengelse av personligheten.

Image

Politiske preferanser sier også mye om et menneske. Trond Blindheim, sosiolog og amansuensis i markedsføring på BI, har i en undersøkelse kartlagt hvilke biler som assosieres med hvilke politiske partier.

- Siden biler generelt likner mer og mer på hverandre, blir andre ting enn det tekniske ved bilen viktigere og viktigere, deriblant bilens image og profil, sier Blindheim.

image: Kjører du Høyre-bil?

Dette reflekteres tydelig i bilene som kobles med de forskjellige partiene. DinSide har med hjelp fra Blindheim satt sammen en oversikt over de ulike partibilene.

Jeg vil se bilene for AP-, Høyre- og FrP-velgerne

Fetter Anton

Biler var bare ett av elementene i undersøkelsen, som ble gjort blant 600 studenter i Oslo, Bergen og Trondheim.

I tillegg spurte han om en rekke andre ting, deriblant hvilke musikkinstrumenter, tegneseriefigurer og dyr de ulike partiene knyttes til.

Hviken partileder tror du for eksempel assosieres med Guffen? Og hvem får deg til å tenke på Fetter Anton?

Vis meg resultatene av undersøkelsen