TRYGT MED HJELM: Skiforsker Arne Ekeland kjører med hjelm i likhet med stadig flere voksne. Foto: Privat
TRYGT MED HJELM: Skiforsker Arne Ekeland kjører med hjelm i likhet med stadig flere voksne. Foto: PrivatVis mer

Kjør trygt med hjelm

Har du ikke skaffet deg hjelm til påsketuren, bør du gjøre det nå. Vi viser deg hva du bør se etter.

Skal du på påskefjellet? Ta med deg hjelm, oppfordrer ekspertene.

Les også: Flere skader i skibakken:

Nesten en femtedel av alle skader i alpinbakken er hodeskader. Det viser tall fra en norsk undersøkelse som sto på trykk i The Journal of the American Medical Assosiaction i fjor.

Men bruker du hjelm, er risikoen for hodeskade 60 prosent mindre både når det gjelder lette og alvorlige skader, viser tallene, som ble hentet inn i 2002. Undersøkelsen gjaldt både alpint, telemarksski og snøbrett.

Tar større sjanser på ski

- Vi ser at de alvorligste hodeskadene blir mye alvorligere når pasienten ikke har brukt hjelm, sier Steinar Sulheim, overlege ved ortopedisk avdeling ved Sykehuset Innlandet på Lillehammer og førsteforfatter av studien.

Han er også tidligere landslagslege for de norske snowboarderne. Sulheim understreker at han selv alltid bruker hjelm.

- For ti år siden var andelen av alvorlige hodeskader høyere hos de som kjørte snowboard. Dette er i ferd med å utlignes, fordi tendensen de siste årene er at skikjørerne også har inntatt snowboardernes arena, de såkalte parkene i bakkene, sier Sulheim.

Er du glad i langrenn også? Fjellvettreglene redder også liv:

Skandinavia i front

Tall fra Alpinanleggenes Landsforening viser at 95 prosent av barn under 13 år i Norge kjører med hjelm i dag, ifølge medforfatter Arne Ekeland, som er direktør ved Martina Hansens hospital i Bærum. Ekeland sier at bruken av hjelm også har økt på verdensbasis de siste årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Skandinavia har gått foran. For 15 år siden kjørte alle barn i Norge med hjelm, mens ingen i Alpene gjorde det. Nå følger de etter der. Også blant voksne øker hjelmbruk, særlig i Norge og USA, sier Ekeland.

Ekeland har selv gått til innkjøp av hjelm.

- Jeg kjøpte den i forbindelse med at studien ble publisert i fjor. Selv om det satt litt langt inne, synes jeg ikke det er det minste flaut, sier han.

Dette bør du se etter

Her er Steinar Sulheims tips til hva du bør tenke på når du skal skaffe deg hjelm:

* Se etter om hjelmen har CE eller ASTM-godkjenning. CE er den enkleste testen å passere.

* Hjelmen skal sitte godt, den skal være så avrundet som mulig uten visir eller skarpe utspring.

* En hjelm virker først og fremst ved å fordele arealet som et slag treffer med, og ved å redusere kraften. Men hjelm betyr ikke absolutt sikkerhet og må derfor brukes i kombinasjon med fornuftig kjøring!

Hjelm hjelper også på sykkelen:

Forsidebildet viser Steinar Sulheim, overlege ved ortopedisk avdeling ved Sykehuset Innlandet på Lillehammer. Foto: Privat