Kjør taxi og spar penger

Tenker du på å kjøpe bil? Er du klar over hvor mye taxi og leiebil du kan få for pengene? Vi har tatt for oss regneoppgaven.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Mange blir kanskje overrasket når de ser hvor mye penger som går med til kjøp og drift av en bil.

I en priskalkyle må renter og avdrag på billån, bilforsikring, veiavgift, reparasjon, bensin og abonnement på bomringen inngå.

Bil til 100.000 eller 200.000?

Vi har tatt utgangspunkt i to ulike biltyper, en Toyota Corolla 1,3 l. fra 1994 til om lag 100.000 kroner, og en ny Toyota Corolla 1,6 l. til om lag 200.000 kroner. Dette er biltyper og prisnivåer som mange velger første gang de skal kjøpe bil.

Ved å klikke på lenken øverst til høyre kan du få en oversikt over vår priskalkyle.

7.300 kroner per måned

Velger du bilen som koster om lag 200.000 kroner, må du regne med månedlige kostnader på om lag 7.300 kroner. En bil til 100.000 vil koste deg om lag 5.400 kroner per måned. I denne beregningen er også skattefordelen av renteutgiftene tatt med.

Utgiftene er beregnet så nøyaktig som mulig, likevel vil det for noen personer være mulig å redusere kostnadene, spesielt på bilforsikringen. Prisen er hentet fra Gjensidige Forsikring, og inkluderer full kaskoforsikring, 20 prosent bonus, 1.800 mil årlig og en egenandel på 4.000 kroner. Kostnadene kan blant annet reduseres dersom du velger å plassere flere av forsikringene dine i samme selskap.

Dersom du har en god porsjon egenkapital, er det naturligvis mulig å redusere de månedlige renter og avdrag på billånet. På den andre siden kan man kanskje hevde at bilkjøp ikke er noen bra investering, i og med at det ikke danner grunnlag for en fremtidig finansiell avkastning. Ved å bruke egenkapitalen til å kjøpe bil, mister man altså avkastningen fra alternative investeringer som kunne ha vært mer fordelaktige.

Taxi til jobben hver dag

Om det er verdt å betale så mye for en bil, er uten tvil opp til hver enkelt. Noen trenger eksempelvis bil for å komme på jobb eller for å kjøre barn til barnehage og fritidsaktiviteter. Da er valget kanskje ikke så vanskelig.

For andre kan det kanskje være en idé å tenke gjennom alternative transportmuligheter. Trikk, T-bane og buss er selvsagt billigste alternativ, men ofte masete og tidskrevende.

Har du eksempelvis 10 kilometer til jobben, kan du daglig ta drosje frem og tilbake for 270 kroner, forutsatt at du kjører på dagtakst med Oslo Taxi. Hvis du tar drosje hver dag, vil dette koste deg 5.940 kroner per måned. Kostnaden for daglig taxikjørsel er dermed noe mindre enn månedsprisen for en bil til 200.000 kroner.

Leiebil hver helg

En leiebil koster 1.270 kroner for en helg, opplyser Statoil Bilutleie. Prisen er for en VW Golf stasjonsvogn, og er inklusive 25 mil og forsikring. Kjører du de 25 milene vil dette gi deg en merkostnad i bensinpenger på om lag 200 kroner. Totalt koster en helg da 1.500 kroner. Leier du bil hver helg blir dette 6.000 kroner per måned.

Poenget er selvsagt ikke å kjøre drosje til jobben hver dag, eller leiebil hver helg. Men eksemplene illustrerer at selv om du gjør disse tingene ofte vil du sitte igjen med penger, som da kan brukes på andre hyggelige ting som reiser, møbler eller nytt skiutstyr. Eller kanskje på pensjonsparing?