Hund med ubestemmelig kjønn utløste erstatning – brøt kontrakt

Kjøpte tvekjønnet hund – får tilbake 10.000 kroner

Skulle bruke den som vakthund, men så fikk han løpetid.

<strong>IKKE HUN, IKKE HAN:</strong> Også dyr kan bli født med ubestemmelig eller to kjønn, også kalt hermafrodittisme eller intersex. En broholmer-hund var slik, men kjøperen trodde hun hadde kjøpt en hannhund. Dermed får hun krav på erstatning. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
IKKE HUN, IKKE HAN: Også dyr kan bli født med ubestemmelig eller to kjønn, også kalt hermafrodittisme eller intersex. En broholmer-hund var slik, men kjøperen trodde hun hadde kjøpt en hannhund. Dermed får hun krav på erstatning. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Våren 2015 kjøpte en kvinne i Oslo en broholmer-hund for 17.500 kroner. Dette skulle ifølge kjøpskontrakten være en hannhund, og noe av tanken var å bruke den som vakthund.

En veterinærattest ved kjøpet sa at testiklene ikke var på plass ennå. Men snart opplevde kjøperen rarere ting enn det.

Hunden beskrives som nervøs, og underdanig menn. Den underkastet seg også andre hannhunder – som ble forvirra, sinte og prøvde å pare seg med hunden. Hunden tisset sittende, og markerte aldri. På toppen av det hele skal den ha fått en form for løpetid.

Til slutt gikk kjøperen til veterinær, som mente at hunden trolig var tvekjønnet.

«Han er den første voksne hunden jeg har sett med dette» uttalte veterinæren overrasket.

Ingen testikler, ingen livmor

Kjøperen, som altså hadde brukt 17.500 kroner på det hun trodde var en hannhund, gikk til enda en veterinær.

Hun fant en unormalt liten og spesiell penis, men ingen testikler, og heller ingen livmor. Konklusjonen ble igjen at hunden kunne være hermafroditt – eller mer trolig en pseudo-hermafroditt. Noen tradisjonell hannhund var den i alle fall ikke.

«Hunden er alment frisk forøvrig» påpekte veterinæren.

Hundekjøperen gikk dermed til oppdretteren, og ba om et prisavslag da kontrakten sa hun hadde kjøpt en hannhund. Oppdretteren ville ta saken med sitt forsikringsselskap, og krevde mer dokumentasjon.

I beste fall ville oppdretteren gå med på 2.000 kroner i prisavslag for manglende testikler. Kjøperen ble ikke fornøyd, og tok med seg hunden til Forbrukerklageutvalget.

Får tilbake 10.000 kroner

Forbrukerklageutvalget sier blant annet følgende i vedtaket sitt:

  • Hundeoppdretteren selger hunder som en bigeskjeft, men utvalget anser dette som næringsvirksomhet, og hundekjøperen er derfor beskytta av forbrukerkjøpsloven.
  • Forbrukerkjøpsloven sier at man har krav på å få det avtalen tilsier. I dette tilfellet: En hannhund.
  • Utvalget mener derfor at kvinnen ikke har fått det hun betalte for, eller rettere sagt: At det hun kjøpte har en mangel. Kjøperen ønsket et prisavslag, og dermed er det dette utvalget gir henne rett på.

At oppdretteren ønsker å ta dette med forsikringen sin, er ifølge utvalget ikke til hinder for at hun først må gjøre opp med kjøperen.

Forbrukerklageutvalget krever dermed at oppdretteren betaler tilbake 10.000 kroner til kjøperen. Disse vedtakene er bindende, om de ikke tas videre til rettsystemet.

Ja, du kan klage på dyr

Det virker kanskje rart å skulle klage på en hund på samme måte som en barbermaskin. Men det er de samme lovene som regulerer kjøp av hund som kjøp av alt annet.

- Det kan være litt vanskelig for folk å forstå, for man tenker ikke på dyr som ting, har pressekontakt Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet sagt til Dinside.

Vi hadde da gått gjennom alle dyreklagene hos Forbrukerklageutvalget i 2015. Og vår oversikt viste at mange fikk tilbake mye penger for dyr som ble syke eller hadde medfødte problemer som underbitt eller én testikkel.

- Sjekk på forhånd hva som er kjente lidelser og slikt for rasen, og velg et dyr det er mindre problemer med. Også må du bruke kontrakt. Det finnes standardkontrakter som kan brukes, tipset Halsos.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer