Kjøpte Rolex til 100.000 kontant, forsikringen nektet å dekke

Mente kvinnen manglet dokumentasjon. Ikke gå i samme fella.

<B>DYRT:</b> Skal du kjøpe en Rolex-klokke, blir det fort mye penger. Og mangler du dokumentasjon på at du har kjøpt dyre ting, kan du få problemer med forsikringen.  Foto: ROLEX
DYRT: Skal du kjøpe en Rolex-klokke, blir det fort mye penger. Og mangler du dokumentasjon på at du har kjøpt dyre ting, kan du få problemer med forsikringen. Foto: ROLEX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For tre år siden opplevde hun marerittet: Tyver tok seg inn i eneboligen hennes, og stakk blant annet av med en Rolex-klokke.

Da hun skulle få dekket tapet gjennom innboforsikringen, fikk hun mer problemer: Klokka skal ifølge henne ha blitt kjøpt for 100.000 kroner i kontanter, mens kvitteringen for dette skal ha ligget i samme boks som klokka.

Forsikringselskapet Tryg nektet derfor å dekke beløpet. Deres bekymring var ikke hvorvidt uret faktisk var hennes, men hvorvidt det var kjøpt med lovlige midler.

Eksempelet hører kanskje til sjeldenthetene, men prinsippet er viktig: Det du kjøper, må du også kunne dokumentere.

INNBRUDD: Kvinnen fikk ubudne gjester, som tok med seg både klokka og kvitteringen, ifølge henne selv. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
INNBRUDD: Kvinnen fikk ubudne gjester, som tok med seg både klokka og kvitteringen, ifølge henne selv. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX Vis mer


Manglet dokumentasjon

Rolex-saken rulles opp i en uttalelse fra Finansklagenemnda. Tryg Forsikring uttaler her at de ikke kunne dekke tapet på grunn av hvitvaskingsbestemmelsen i straffeloven.

Tryg følte de kunne bidra til ulovlig hvitvasking ved å dekke tapet, om klokka var kjøpt for kriminelle kroner, eller for eksempel stjålet.

Ikke bare manglet kvinnen dokumentasjon på kjøpet, som kontoutskrift fra kontantuttaket eller kvittering, men Tryg gikk også gjennom selvangivelsen hennes. Der mente de å se at kvinnen ikke satt på penger som tillot et kontantkjøp på 100.000 kroner.

Men nemnda er uenig, og gir kvinnen rett på erstating. Fordi eierskapet til klokka ikke er tvisten, men hvorvidt den ble lovlig kjøpt. Nemnda mener at Tryg ikke har gode nok beviser for at pengene ikke kunne kommet fra kvinnens egen næringsvirksomhet.

Ditt bevisansvar

KONTOUTSKRIFT: Utskrifter fra banken kan hjelpe deg i forsikringssaker. De kan også hjelpe deg i reklamasjonssaker, om du kan vise hvordan et bestemt kjøp speiles i kontoutskriften din, som denne Mac-en i en tidligere sak vi har skrevet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KONTOUTSKRIFT: Utskrifter fra banken kan hjelpe deg i forsikringssaker. De kan også hjelpe deg i reklamasjonssaker, om du kan vise hvordan et bestemt kjøp speiles i kontoutskriften din, som denne Mac-en i en tidligere sak vi har skrevet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Det skal nok mye til før du blir mistenkt for å ha kjøpt noe for kriminelle kroner, men problemstillingen er likevel aktuell: Kjøper du dyre ting gjennom for eksempel Finn.no, bør du ha dokumentasjonen i orden om du får en forsikringssak.

- Når en kunde krever utbetalt erstatning fra en forsikring, er det kundens ansvar å dokumentere at kunden faktisk eier gjenstanden som er forsikret, og hva gjenstanden er verdt. Bevisbyrden ligger altså hos kunden, forteller kommuniasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forskring til Dinside.

- Dersom det er tvil knyttet til eierskap eller verdi, vil dette gå i kundens disfavør.

Hva gjør du? (Avsluttet)
Kjøper ikke dyre ting kontant(61%) 3344
Skaffer papirer for det jeg kjøper kontant(25%) 1369
Kjøper kontant, men slurver med papirer(14%) 777
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Slik sikrer du deg

Irgens fraråder deg å gjøre store kjøp kontant. Går det gjennom banksystemet, vil betalingen ofte bli dokumentert av seg selv, for eksempel gjennom kontoutskrifter.

I tillegg bør du ha kvitteringer, kontrakter eller andre kjøpsbevis der det er aktuelt.

- Generelt kan vi si at kravene til eierskap og verdi vil øke etterhvert som verdien på den forsikrede gjenstanden stiger, sier Irgens.

Neste skritt er å dokumentere verdien, som ikke nødvendigvis er den samme som kjøpssummen. Dette kan for eksempel gjøres gjennom taksering fra en gullsmed.

- God dokumentasjon vil også medføre raskere skadeoppgjør, tipser Irgens.

LES OGSÅ:
Svindler forsikringen med falske kvitteringer – ikke vanskelig å avsløre
Kontoutskrift fungerer som kvittering – du må bare bevise kjøpet
Slik kan du bevise at det du kjøper og selger er ekte
Problemer etter lyn? Dette sier forsikringsvilkårene!